Турският главен прокурор посети вчера Габрово и Етъра

Топ новина! Turskiiat-glavеn-prokuror-posеti-vchеra-Gabrovo-i-Etara
turski-prok-4.jpg
С мартениците по дърветата, шарени черги и „нишки в историята“ посрещна етнографският музей шефа на турското обвинение и колегите му

Вчера на посещение в Габрово и в Етнографския музей „Етъра“ бяха главният прокурор на Република Турция Мехмет Акарджа, заместничката му Илкнур Алтунташ и прокурор Салих Чимен. Придружаваше ги заместник-главния прокурор при Върховна административна прокуратура Ася Петрова, а от страна на Габрово домакин им беше окръжният прокурор Надежда Желева.

Главният прокурор на Турция е в България на двудневно официално посещение по покана на своя колега Сотир Цацаров, По информация от прокуратурата, визитата му е в рамките на подписаното през 2014 г. Споразумение за сътрудничество между Главната прокуратура към Касационния съд на Република Турция и Прокуратурата на Република България, като двамата прокурори са обсъдили бежанската криза, терористичните заплахи, борбата с организираната престъпност и международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси.

След среща с премиера Бойко Борисов, турският главен прокурор посвети втория ден от посещението си на Габрово и „Етъра“. В обиколката беше включен и Интерактивият музей на индустрията в Габрово, където гостите се запознаха със занаятите, донесли в миналото славата на Габрово като „българския Манчестър“ – кожарството, тъкачеството, грънчарството, ковачеството, дърводелството, гайтанджийството, ножарството.

Работилничките в Етнографският музей „Етъра“ впечатлиха прокурорите, а в тъкачницата имаха възможност да опитат и занаята сами. Там турските прокурори се включиха в инициативата на „Етър”-а „Нишки в историята”. Зам.-главният прокурор Илкнур Алтунташ сподели, че за първи път в живота си тъче. „По-рано не съм пробвала да тъка. Труден занаят, който изисква много внимание и търпение”, сподели тя и допълни, че е харесала българския музей на открито „Етър”.

А колегата й Мехмет Акарджа написа в паметната книга на музея: „С голямо удоволствие разгледах „Етър”-а. За мен беше чест. Поднасям своите уважения”.

Току що напъпилите дървета в „Етъра“-а, окичени с мартеници на щастливци, зърнали първия си щъркел, изненадаха турските прокурори. Екскурзоводът Дамян Христов включи в беседата си и поверията за двата цвята – бял и червен, защо двете нишки свързват българите по целия свят и какво означават те.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни