Проф. д-р Хорст Телчик, съветник на Хелмут Кол, ще изнесе публична лекция в Габрово

<p>На 26 ноември (сряда) от 15 часа в конферентната зала
Проф. д-р Хорст Телчик, съветн

На 26 ноември (сряда) от 15 часа в конферентната зала на Университетска библиотека ще се състои публична лекция на проф. д-р Хорст Телчик, политически съветник на бившия канцлер на ФР Германия Хелмут Кол, по случай 25 години от падането на Берлинската

Техническият университет в Габрово е домакин на това събитие, което се провежда по инициатива на посолството на ФР Германия и е част от тържествата в цяла Европа във връзка с този юбилей.
Тази година Германия и Европа празнуват 25 години от падането на Берлинската стена, а следващата Федералната република ще отбележи четвърт век от обединението си – две знакови събития за световната история и за милиони човешки съдби. Една от ключовите личности в тях е „съветникът на обединението“ проф. Хорст Телчик, участвал активно във взимането на политическите решения в кабинета на федералния канцлер Хелмут Кол и допринесъл за оформянето на съвременна Германия.
Проф. д-р Хорст Телчик следва политическа икономика, нова история и право в Свободния университет в Берлин. Талантът му на политически анализатор се оценява високо и през 1982 г. той е назначен за ръководител на отдел „Външни и вътрешни германски отношения, политика на развитието и външна сигурност“ към федералното канцлерство. Година по-късно е издигнат в заместник-ръководител на федералното канцлерство (до 1990 г.). След обединението на Германия той е управител на фондация „Бeртелсман“ (1991-1992), член на управителния съвет на BMW Group (1993-2000), председател на Мюнхенската конференция по сигурността (1999-2008), вицепрезидент на Boeing International и президент на Boeing Deutschland (2003-2006), а от 2002 г. и преподавател в Техническия университет в Мюнхен. Носител е на Големия кръст за заслуги на Федерална република Германия (2008) и множество международни отличия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни