Туберкулозата – Седмица на отворените врати 19 – 23 септември

tuberkuloza-simptomi-riskovi-faktori-lechenie-3.jpg
tuberkuloza-simptomi-riskovi-faktori-lechenie-3.jpg
РЗИ Габрово ще се включи в помощ на лечебните заведения със скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството. Тя е хронично заболяване, което засяга главно дихателните органи /90% от случаите/. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи /лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремна кухина, кости и стави, уро-генитална система и др./. Туберкулозата може да бъде открита по 3 начина: изследване на храчка, кожна проба на Манту или рентгеново изследване. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува. Изпълнението на Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025г. цели да се намали заболеваемостта от туберкулоза в страната.

За да се постигнат целите на програмата РЗИ Габрово обявява „Седмица на отворените врати“, която ще се проведе в периода 19-23 септември 2022 г., на адрес: ул. Райчо Каролев №2, етаж 3, стая 306 и стая 311.

РЗИ Габрово ще се включи в помощ на лечебните заведения със скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се промотира здравословен начин на живот.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни