Цветомир Цонков: ОДМВР Габрово е на първо място в страната по разкриваемост

Топ новина! TSvetomir-TSonkov
Цветомир Цонков
 Резултатите от дейността на Областната дирекция на МВР през първото полугодие, намаляване на заявените престъпления, борбата срещу употребата и разпространяване на наркотици, пътнотранспортните произшествия и резултатите на икономическа полиция коментира директорът на ОДМВР-Габрово старши комисар Цветомир Цонков.

ЖЕНИНА ДЕНЧЕВА

 

- Какви са резултатите от дейността на ОДМВР през първото полугодие на годината?

- Основните приоритети в работата на служителите от ОДМВР - Габрово са свързани с повишаване сигурността на гражданите, намаляване на престъпленията срещу собствеността и личността, ограничаване на производството, разпространението и употребата на наркотични вещества, снижаване на ПТП с убити и ранени граждани. Осъществяване на превантивна дейност спрямо рискови групи - възрастни хора, деца и от малцинствата.

През първото полугодие на 2022 година ОДМВР е на първо място по разкриваемост на престъпленията, като дори има повишение с няколко пункта спрямо миналата година. Това се дължи на упоритата и отговорна работа на всички служители на ОДМВР - Габрово, за което искам да им благодаря. През периода имаме намаление на заявените престъпления почти по всички линии. Няма регистрирани убийства и изнасилвания, а през миналата година е имало две убийства и едно изнасилване, които са разкрити. Забелязва се устойчивост при извършените кражби и палежите. За съжаление, имаме драстично увеличение на измамите, особено тези по Интернет. Става въпрос за предложения за продажба на различни стоки на изгодни за купувача цени, при които се изисква предварително заплащане на част от цената, а впоследствие не се извършва доставка и не се връщат парите, като сайтът и телефоните са блокирани.

- В битовата престъпност преобладават кражбите. Така ли е, справяте ли се?

- Показателите на битовата престъпност в област Габрово показват намаляване на регистрираните престъпления с 44 по-малко от миналата година. Престъпленията против собствеността са намалели с два броя.

Намаление имаме при джебчийските кражби, на извършените грабежи, посегателствата спрямо МПС и средните телесни повреди, както и при кражбите на вещи и части от МПС. Увеличение имаме при кражбите от магазини и офиси, но извършителите на по-голямата част са установени. Повишаването на изкупните цени на отпадъците от цветни и черни метали доведе до увеличаване на кражбите им, особено от къщи в селата, които са необитаеми през голяма част от годината и собствениците установяват липсите доста след самото извършване на престъплението, което в голяма степен затруднява дейността по разкриване на извършителите, но въпреки това полицейските служители извършват всичко необходимо за установяването им.

- Има ли извършени тежки криминални престъпления?

- Тежките престъпления на територията на ОДМВР - Габрово са единични случаи. През първите шест месеца на 2022 година няма извършени убийства и изнасилвания, а за миналата година са извършени 2 убийства и 1 изнасилване, извършителите на които са установени. И за двата периода има 2 блудства - също разкрити.

През този период имаме нанесена една умишлена тежка телесна повреда и едно отвличане, като и на двете престъпления извършителите са установени. За предходния период няма извършени такива деяния.

- Прави впечатление, че много често разкривате използване на наркотици. Специализирани акции ли организирате или това е част от ежедневната ви дейност?

- Работата по установяване на лица, произвеждащи, разпространяващи или употребяващи наркотични вещества, е основен приоритет в дейността на служителите от ОДМВР - Габрово. Ежедневно се извършват проверки на лица, обекти и МПС, за които има получена информация по тази линия. Случаите на притежаване и производство на наркотични вещества са по-малко от миналогодишния период, но количествата са по-големи. Имаме установени 1 лаборатория, в която се произвеждаха синтетични наркотични вещества и 2 жилища, които бяха оборудвани и се отглеждаха растения от рода на конопа. Динамиката по това направление на дейност е голяма. Постоянно се появяват нови лица, които продават или употребяват наркотици.

- Каква е статистиката за извършени пътно-транспортни произшествия през първите 6 месеца на годината?

- През 2020 и 2021 година се забелязваше тенденция за намаляване н броя на възникналите ПТП на територията на област Габрово. За съжаление през първото шестмесечие имаме увеличение на настъпилите произшествия с 30 %. Тежките ПТП са се увеличили с 14 броя, ранените с 22 броя. Намаление има при загиналите с 3. Отново отправям апел към всички водачи на МПС, които не се чувстват добре здравословно да избягват да управляват своите автомобили, тъй като внезапните усложнения и пристъпи на определени заболявания ги правят опасни, както за самите тях, така и за другите участници в движението. През полугодието активно се работи по ограничаване на нарушенията за скорост. Въпреки това нарушенията са много - 10 063, срещу 10631 за 2021 г.,което показва, че водачите не се съобразяват с правилата за движението по пътищата. 101 са образуваните досъдебни производства срещу водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила или след употреба на наркотични вещества. 99 е бил техният брой през миналата година. Макар и минимално, това увеличение показва, че водачите не се притесняват да управляват автомобилите си в нарушение, въпреки завишения контрол и медийните кампании.

- Има ли добри резултати от разкрити икономически престъпления?

- Резултатите от работата по разкриване на икономически престъпления са традиционно високи. Имаме минимално увеличение на отработените случаи, както и минимално увеличение на разкриваемостта. Приоритетните направления са акзици, еврофондове и бюджет, документни престъпления, измами, лихварство, незаконен дърводобив. Тенденцията при престъпленията, свързани с търговията на акцизни стоки без български бандерол - цигари и алкохол е към намаляване, но въпреки това има образувани 2 досъдебни производства, при които са установени общо 77 мастърбокса цигари. Активно се работи и са установени случаи на лица, които неправомерно усвояват средства, предоставени от ДФЗ и ЕС, като сумите са над 700 000 лв. Образувани са досъдебни производства срещу лица, които са изготвили документи с невярно съдържание или неистински документи и са ги използвали пред различни институции. Голям е делът и на разследванията, свързани с незаконен добив на дървесина, където има доста трудности най-вече свързани с това, че престъпленията се установяват няколко месеца след извършването им, както и големия брой издадени разрешителни за сеч, което не дава възможност да се осъществява стриктен контрол.

. - Успявате ли да обхванете селата с полицейско присъствие. Хората там се оплакват от страх и несигурност, особено нощем.

- Работата в малките населени места и засиленото полицейско присъствие в тях е един от приоритетите в дейността на служителите от ОДМВР Габрово. Целта е осигуряване на посещение от полицейски служители във всяко едно населено място в областта, което е трудно да бъде направено всеки ден, затова се извършва анализ на подадените сигнали за нарушаване на обществения ред и извършени престъпления и ежедневно се определят приоритетните населени места за посещение. Използват се и служителите на жандармерията, които активно подпомагат дейността ни. В момента активно участваме в специализирана полицейска операция за противодействие на незаконното преминаване на българо-турската граница от лица, търсещи убежище в европейските държави и командироването на тези служители, които основно работят в селските райони, води до известни затруднения, но въпреки това полицейските служители се стараят да обхванат всички населени места в областта и осигурят спокойствието на гражданите.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни