Цветомир Цонков: "ОДМВР - Габрово е на първо място в страната по разкриваемост на престъпленията"

Топ новина! TSvetomir-TSonkov
Цветомир Цонков
Резултатите в борбата с престъпността, основните приоритети в дейността на ОДМВР - Габрово, постигнатото първо място в страната по разкриваемост на престъпленията през първото полугодие, успехите в разкриване на икономическата престъпност коментира старши инспектор Цветомир Цонков, директор на ОДМВР - Габрово.

- Какви са основните приоритети в дейността на ОДМВР - Габрово?
- Основните приоритети в работата на служителите от ОДМВР Габрово са свързани с повишаване сигурността на гражданите,намаляване на престъпленията срещу собствеността и личността, ограничаване на производството, разпространението и употребата на наркотични вещества, снижаване на ПТП със загинали и ранени граждани. Осъществяване на превантивна дейност спрямо рискови групи - възрастни хора, деца и от малцинствата.
- Имате ли вече резултати за свършеното от началото на годината до края на юни, знае ли се каква е разкриваемостта на престъпленията, на кое място сме в страната по този показател?
- През първото шестмесечие на 2021 година ОДМВР е на първо място по разкриваемост на престъпленията, като дори има повишение с 5,38 пункта спрямо миналата година.Това се дължи на упоритата и отговорна работа на всички служители на ОДМВР Габрово, за което искам да им благодаря. През периода имаме намаление на заявените престъпления - кражби, престъпления срещу личността /убийство,опит за убийство, телесни повреди/,посегателства спрямо МПС, палежи.
- Много често полицията провежда акции за наличието и разпространението на наркотици, данни има в почти всеки информационен бюлетин, как смятате увеличава ли се притежанието на наркотични вещества в областта, успявате ли да се преборите с това негативно явление?
- Работата по установяване на лица произвеждащи, разпространяващи или употребяващи наркотични вещества е основен приоритет в дейността на служителите от ОДМВР Габрово. Ежедневно се извършват проверки на лица, обекти и МПС, за които има получена информация по тази линия. Установените количества наркотични вещества са повече от миналогодишния период, но като цяло броят на установените лица се запазва. Динамиката по това направление на дейност е голяма. Постоянно се появяват нови лица, които продават или употребяват наркотици.
- Другият акцент, който се забелязва в дейността на полицията са честите акциите за нарушения правилата на движение по пътищата, имате ли конкретни резултати?
- От няколко години се забелязва трайна тенденция за намаляване на броя на възникналите ПТП на територията на област Габрово. За съжаление през първото шестмесечие имаме увеличение, макар и минимално с 8 броя на настъпилите произшествия. Тежките ПТП са намалели с 5 броя, ранените са намалели с 14 броя. Увеличение има при загиналите с 1 .Данните за загиналите включват и 2 случая,при които водачите са починали, вследствие на здравословни проблеми, докато са управлявали МПС. В тази връзка отправям апел към всички водачи на МПС, които не се чувстват добре здравословно да избягват да управляват своите автомобили, тъй като внезапните усложнения и пристъпи на определени заболявания ги правят опасни, както за самите тях, така и за другите участници в движението.
През полугодието активно се работи по ограничаване на нарушенията за скорост. Въпреки това нарушенията са повече от предходната година - 10 631, срещу 9 778 за 2020 г., което показва,че въпреки информационните кампании за намаляване на тези нарушения и високите глоби, водачите не се съобразяват правилата за движението по пътищата. 95 са образуваните досъдебни производства срещу водачи управляващи МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила или след употреба на наркотични вещества. 99 е бил техният брой през миналата година.
- Какви са резултатите в борбата с икономическата престъпност?
- Резултатите от работата по разкриване на икономически престъпления са традиционно високи. Имаме увеличение на отработените случаи, както и увеличение на разкриваемостта със 7,53 пункта. Приоритетните направления са акзици, еврофондове и бюджет, документни престъпления, измами, лихварство, незаконен дърводобив.Тенденцията при престъпленията свързани с търговията на акцизни стоки без български бандерол - цигари и алкохол е към намаляване, но въпреки това има образувани 4 досъдебни производства, при които са установени общо с 170 литра алкохол и с 50 мастърбокса цигари повече от миналата година. Активно се работи и са установени случаи на лица, които неправомерно усвояват средства, предоставени от ДФЗ и ЕС. Установено е лице, което е давало заеми срещу лихва и е получило над 30 000 лв. незаконни лихви. Образувани са досъдебни производства срещу лица, които са изготвили документи с невярно съдържание или неистински документи и са ги използвали пред различни институции. Голям е делът и на разследванията, свързани с незаконен добив на дървесина, където има доста трудности най-вече свързани с това, че престъпленията се установяват няколко месеца след извършването им, както и големия брой издадени разрешителни за сеч, което не дава възможност да се осъществява стриктен контрол.
- Нещото, което най-много притеснява хората е битовата престъпност, кражбите, обирите, имате ли успехи за намаляването й в тази област?
- Показателите на битовата престъпност в област Габрово показват намаляване на заявените престъпления с 9.63 % спрямо предходната години или с 55 случая по-малко. Престъпленията против собствеността са намалели с 13 броя. Намаление имаме при домовите кражби с 44,83%, при кражбите на вещи и части от МПС с 28,57 %. Увеличение имаме при джебчийските кражби, както и на кражбите от магазини и офиси. Използването на предпазни маски или други средства за защита, които покриват лицето се оказват голяма пречка при установяването на извършителите на тези престъпления.
- Най-притеснени са хората по селата, където няма засилено полицейско присъствие, успявате ли да осигурите защита на населението там?
- .Работата в малките населени места и засиленото полицейско присъствие в тях е един от приоритетите в дейността на служителите от ОДМВР Габрово. Целта е осигуряване на посещение от полицейски служители във всяко едно населено място в областта, което е трудно да бъде направено всеки ден, затова се извършва анализ на подадените сигнали за нарушаване на обществения ред и извършени престъпления и ежедневно се определят приоритетните населени места за посещение. Използват се и служителите на жандармерията, които активно подпомагат дейността ни.
- Габровска област е една от сравнително спокойните, няма много тежки криминални престъпления като убийства, грабежи, изнасилвания. Какви са данните в това отношение?
- Тежките криминални престъпления са единични случаи. Има извършено 1 убийство - в Севлиево и 1 опит за убийство - в Трявна. За шестмесечието са заявени 5 грабежа, 5 изнасилвания и блудства, като при всичките са установени извършителите.
- Имате ли проблеми в кадрово отношение, всички щатни бройки ли са запълнени. Питам, за да бъдат спокойни хората, че има достатъчно на брой органи на реда, които осигуряват тяхната сигурност и безопасност?
- В различните структури на ОДМВР Габрово има незаети длъжности с полицейски правомощия, които са 10 % от служителите пряко заети с осигуряване на охраната на обществения ред и разкриване на престъпления. Всяка година се провеждат конкурси за попълване на свободните места, но процесите вървят и в двете посоки. Въпреки това се стараем да осигурим спокойствие и сигурност на гражданите,да опазим техния живот и имущество,като провеждаме ежееседмични специализирани полицейски операции по различните направления на дейност.
Променяме работното време на част от служителите, за да има повече екипи и през тъмната част на денонощието. При недостиг на сили се използват и служители на жандармерията.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото