Цветан Радков представя изкуството на тамбурата в БНР

Топ новина! TSvetan-Radkov-sche-uchastva-s-avtorskata-piesa-„Elizina-kopanitsa”
Цветан Радков ще участва с авторската пиеса „Елизина копаница”
Диригентът на някогашния ДФА "Габрово” влиза в проекта "Тайните на българските инструменти” на 8 февруари от 19:00

    Цветан Радков – известният преподавател и автор на пиеси за тамбура, познат на габровци  и като диригент на оркестъра в ДФА "Габрово", ще вземе участие в четвъртата част на проекта „Тайните на българските инструменти” – „Изкуството на тамбурата”. 
    Музикално-образователният проект се организира от Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с цел да поддържа жива паметта за традиционните български инструменти и техните изпълнители вчера и днес. Събитието ще се проведе на 8 февруари, от 19:00 ч., в Първо студио на Българското национално радио.
    В музикалната програма участие ще вземат още именити солисти като Кирил Трайков, Любомир Владимиров, Сергей Стойнов, Костадин Бураджиев, Илия Ганев, Валери Димчев, Ангел Димитров, Владимир Владимиров и други. Ще гостуват пет поколения музиканти от различни краища на България, които ще представят както популярен, така и рядко изпълняван репертоар. 
    Цветан Радков ще участва с авторската пиеса „Елизина копаница”, част от серийния сборник „Вълшебства за тамбура”. Поредицата от девет книжки съдържа едни от най-силно въздействащите авторски композиции за тамбура на преподавателя, превърнали се в любими на цялата музикално-фолклорна гилдия. За високата им художествена стойност говори нафактът, че пиесата „Елизина копаница” е част от богатия репертоар на Тамбурашкия оркестър при НУФИ „Филип Кутев” в Котел.
     
    * * *
    Цветан Радков е роден в град Летница, област Ловешка, през 1954 г. Средно образование завършва в СМУ „Филип Кутев” в Котел, висше – в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив с профил „Музикален фолклор”. Работи като учител по тамбура и диригент на Представителен оркестър в училището в Котел. По-късно става диригент на оркестъра на Държавен фолклорен ансамбъл „Габрово”. 
    Автор е на множество пиеси за тамбура и обработки на пиеси за оркестър и соло инструменти, част от които са в Златния фонд на БНР.
    От 1992 г. Цветан Радков продължава своята педагогическа дейност като преподавател в Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”. Той успява да докаже и наложи в практиката своя успешна методика в преподаването на широкоспектърния по своите възможности български фолклорен инструмент тамбура. Школата му е базирана на успешното преплитане на традиция и новаторство в съчетание с изграден авторски почерк на пиесите, не рядко създавани заради развитието на самите ученици. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото

Следвай ни