Цвета Христова показва 24 творби в НМО, темата - любов към Габрово

<p>Единайстокласничката в Националното художествено училище по изящни изкуства „Илия Петров“
Цвета Христова показва 24 твор

Единайстокласничката в Националното художествено училище по изящни изкуства „Илия Петров“ в София Цвета Христова показва вълнуваща изложба в Националния музей на образованието под мотото „Габрово - моят град“.

24 творби - темпера и акварел, показват Габрово с носталгична любов, която блика от картините. Цвета започва обучението си в изобразителното изкуство още от 6-годишна при известната художничка Ема Вертерова, а през 2004 година прави първата си изложба - също в Националния музей на образованието. Талантливата млада габровка има афинитет и към музикалното изкуство - посещава уроци по пиано. Макар и твърде млада - три дни преди откриването на изложбата тя става пълнолетна – навършва 18 години, Цвета участва в множество изложби, национални и международни пленери.

През изминалото лято момичето реализира своя проект - да рисува Габрово, да го покаже от много гледни точки, да покаже и любовта си към родния град. Тя вижда с очите на художника съвременния център, уличките на стария град, кварталите, къщите и живописните дворове от близките села, влиза и в производствените фирми. Според Цвета историята на Габрово се свързва с промишлеността. Неслучайно той е бил известен като Българския Манчестър. Затова тя решила да го покаже и в тази му светлина. „Габрово винаги ще е в мен, където и да съм“ - заявява гордо Цвета и споделя, че преподавателите й продължават да я наричат „момичето от Габрово“. На 16 октомври готовите вече картини с пейзажи от родния град били изложени в галерия „Дебют“ на училището в София, а учителите й били категорични, че и в Габрово трябва да видят тези картини. Така благодарение на Музея на образованието младата художничка има шанса да покаже изложбата.
Според любимата й преподавателка Ема Вертерова Цвета е с нагласата, че рисуването ще бъде нейното житейско поприще и е изцяло отдадена на това, което създава, а талантът е вграден в нея. Художничката приема поредната изложба на Цвета като много успешен етап от нейното развитие като творец и е впечатлена от отношението на момичето към родния й град. Явно очарователните й картини са създадени с голяма любов и топлота. Ема Вертерова пожела на своята ученичка търпение и упоритост по трънливия път на художника. И неслучайно – Цвета си представя рисуването като своя бъдеща професия. „Аз винаги съм се виждала като успешен художник“ - категорично е момичето.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни