Показват над 50 творби на Дора Бонева

d-r-Neli-Nedeva-i-Marta-Levcheva
д-р Нели Недева и Марта Левчева
На откриването в ХГ “Христо Цокев“ присъстваха дъщерята и синът на художничката - Марта Левчева и Владимир Левчев

Изложбата бе открита на 14 май в ХГ „Христо Цокев“. 
Повече от 50 живописни платна – портрети, пейзажи, фигурални композиции, ранни рисунки  докосват изкуството на художничката, за което изкуствоведът Иван Маразов отбелязва „Дора Бонева е интимен художник. Тя избира природния обект или човека, когото портретува, със стремежа да ни приближи и разбере и едва тогава да го включи в своя свят. Затова нейните платна са като диалози насаме, без многословие, но със скъсяване на дистанцията, с доверие и честно разбирателство… с всяка картина тя отваря прозорец към света“. 
В това ни уверява и колоритът на художничката.

Синът на Даря Бонева – Любомир Левчев


Съпругът є – големият поет Любомир Левчев, приживе пише за нея: „Тя има удивителна вътрешна устойчивост, която се предава на картините като изчистена простота и обобщеност. Постепенно това равнодушие към суетата се превърна в разговор със самотата - една дълга редица от пейзажи без хора пейзажи, които звучат като портрети на дървета, портрети на къщи, портрети на самотни брегове с морски фарове, портрети на самотна светлина, портрети на духовно обезлюдяване в един пренаселен свят. Тих протест към световната съдба…"

Дора Бонева, автопортрет

ЗА ДОРА БОНЕВА

Дора Бонева е родена на 11 април 1936 г. в Габрово. Завършва Художествената академия в София в класа на акад. Дечко Узунов. Участва във всички общи национални изложби и в редица български представения в чужбина. Получавала е награди от СБХ, Софийска община, културния институт „Солензара“ в Париж, сребърен медал от френската Академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и култура със седалище в Париж. През 1989, 1990 и 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994 – 1995 г. от „Грифис арт център“ в Ню Лондон, Кънектикът, САЩ. От 1996 г. е член на борда на „Грифис арт център“. От 2008 г. е член на академия „Орфей“. 
Нейни картини има в сградата на ЮНЕСКО, в много галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ.             
„Изложбата дава възможност да се направи паралел във времето като проследява различни творчески периоди. Тя представя многообразие от образи, похвати и формати. Многообразие, което същевременно звучи цялостно благодарение на лекотата, с която авторката изгражда тези одухотворени и вглъбени образи“, каза на откриването д-р Нели Недева от Художествената  галерия. 
Като характеризира изложбата като “един по-широк поглед - живопис и непоказвани досега рисунки“ Марта Левчева, дъщерята очерта творческият път на Дора Бонева.
На срещата присъства и синът, поетът Владимир Левчев, който  благодари за гостуването на изложбата и допълни, че стилът на майка му видимо не се е променил в годините. 
Изложбата ще бъде открита до 14 юни в ХГ „Христо Цокев“ Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни