Думници чества 146 години от Освобождението, Стефан Русев представи книгата си за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Na-ploschada-pred-pametnika-na-zaginalite-v-v-voinite-ot-selata-v-kmetstvoto---Dumnitsi,-Kievtsi,-Ryazkovtsi,-Gaitani,-pocheten-karaul-otdadoha-ot-dvizhenie-„Edinenie“-Gabrovo-i-Danail-Stanchev. 
На площада пред паметника на загиналите във войните от селата в кметството - Думници, Киевци, Рязковци, Гайтани, почетен караул отдадоха от движение „Единение“ Габрово и Данаил Станчев. 
В навечерието на националния празник дейците на Народно читалище „Отец Паисий 1928“ в с. Думници организираха тържество по случай 146 години от Освобождението. 

На площада пред паметника на загиналите във войните от селата в кметството - Думници, Киевци, Рязковци, Гайтани, почетен караул отдадоха от движение „Единение“ Габрово и Данаил Станчев. 
„Това е мястото и олтара, пред който можем да се поклоним“, отбеляза Бояна Истаткова, председател на читалището.
„В навечерието на Трети март да си спомним за достойнството на героите, за значимостта на обединението в името на националния идеал. Защото само чрез съвместни усилия може да строим по-добро бъдеще. 
3 март е ден на почит и благодарност пред величавата саможертва на участниците в борбата за свобода“, подчерта в словото си Пенка Петрова, кмет на кметство Киевци и секретар на НЧ „Отец Паисий 1928“. 
Прозвучаха стихове за свободата в изпълнение на третокласника Камен Колев. С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя пред паметника бе почетена паметта на героите.
При проявен интерес в читалището бе представена книгата „Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Отговори на някои неизследвани и спорни въпроси“ от Стефан Русев, издадена през 2023 г. Авторът, дългогодишен доцент в Технически университет Габрово, преподавател по „Теория на механизмите и машините“ е запален турист и по планинско ориентиране.

Стефан РусевСтефан Русев


Въпреки че във всяка енциклопедия може да се прочете за бойния път на четата той повече от 5 – 6 години продължава да се вълнува докато проучва, доуточнява някои факти, паметни места от бойният път, забравени герои участници в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Принос в книгата са публикуваните многобройни карти, илюстрации на пятя на четата от стъпването на българския бряг до битката на Бузлуджа на 18 юли 1868 година, където според преобладаващото мнение загива войводата Хаджи Димитър. 
Четата единствена успява да премине от Румъния в България с намерението да предизвика всенародно въстание съгласно плановете на Георги Сава Раковски. Голяма част от четниците вече са били в легиите, главно във втората, а Стефан Караджа е минал и през двете,както и стари хайдути. На срещата Стефан Русев като припомни отделни моменти от пътя на четата с негови уточнения, той коректно посочи, че според Захари Стоянов броят на четниците е 125 души.
Плод на проучванията му в различни източници - спомени, свидетелства, документи, книгата на Зина Маркова за четата, Стефан Русев убедено посочи, че броят на четниците е 128 души. Сред тях седем са габровци: Иван (Ванката) Попхристов Райчев – военен ръководител и писар, Коста Евтимов (Наполеон), Йонко Балкански, Никола Балкански, Стефан Иванов Калцун, Стоян Пенчев, Илия Димов Димитров.
Подвигът на четата завинаги остава в народната памет, предаван от поколение на поколение. През август 1961 г. е открит големият паметник на Хаджи Димитър на Бузлуджа. Остават думите на войводата: 
„Нашата цел не е да превземем Търново или Цариград, но да умрем за свободата на народа ни, да турим основи на бъдещето си“.
И след 155 години безпримерният подвиг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, предвесник на свободата продължава да вълнува. Похвален е родолюбивия интерес на Стефан Русев да открива нови и нови зрънца исторически свидетелства за бойния път на четата . 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни