Тенденции в обзавеждането на дома

-Useschane-za-komfort-
Усещане за комфорт
10 топ тренда, които ще са водещи в интериорния дизайн през 2024 г.

Какви са най-новите тенденции в интериорния дизайн през 2024 г. Подбрахме най-актуалното за тази година, така че да може да ви вдъхнови и помогне при обзавеждането на дома. БКДМП реализира кампанията „Мебелите на България – традиции и иновации“ с помощта на български експерти в мебелното производство и интериорния дизайн. 
Мебелите като атракция
Интериорният дизайн през 2024 г. се фокусира върху динамиката и експресивността. Мебелите не са фон, а ярка атракция! Всяко изделие – дали ще е ексцентрична помощна масичка или цветен стол трябва да привлича вниманието с оригинален дизайн и дръзки цветове. Може да е неоново кресло, което да изпъква на фона на останалите мебели в неутрални цветове, или пък маса, която е като произведение на изкуството.
Заоблени и меки форми 
Строгите и прави линии вече не са доминиращи в интериора. Меките и заоблении форми са изключително актуални както в дизайна на мебели, така и в архитектурата. Внасят усещане за комфорт и са изключително стилни. Вдъхновени са от природата и напомнят на естествените извивки, които се срещат в това, което ни заобикаля навън. 
Ретро връщане към 70-те години
70-те години се завръщат смело в интериорния дизайн. Тенденцията възкресява очарованието на този период, като съчетава винтидж мебели с уютни неутрални тонове: тъмно оранжево, зелено.  70-те са символ на свободния дух и оптимизма и това с пълна сила важи и за мебелите. Можете да разнообразите дома си с  тъмно дърво, лъскави лакирани повърхности, пъстри килими от изкуствена кожа и шикозни мебели.
Влияние на култура и изкуство  
През 2024 г. интериорният дизайн смело смесва култури и стилове. Домът може да се превърне в уникално пространство, което да отразява  пътешествията на своите обитатели и предпочитанията им към определен стил или епоха. Можете да съчетаете азиатско изкуство с модернизъм. Картина от Париж с антика от Истанбул, африканска ръчно изработена скулптура и любим японски параван. Всеки елемент ще обогати дома ви, привнасяйки колорит и уникалност. 
Плодове с костилка
Цветовете на прасковата и кайсията са доминиращите нюанси в тенденциите за 2024 г. Няма как интериорните дизайнери да не се съобразят с Pantone Color Institute, които обявиха Peach Fuzz за цвят на годината. Излъчва топлина и модерна елегантност, подходящ е както за обзавеждане на домове, така и за хотели. Лесно се съчетава и е идеален за аксесоари от текстил, стъкло, продукти за баня и спалня. 
С дъх на зелен градински чай
Зеленият градинския чай ще бъде отличителен цвят в палитрата за интериорен дизайн през 2024 г. Тенденцията е в унисон с нарастващото влияние на обзавеждане, вдъхновено от природата. Градинското зелено добавя към интериора спокойствие, баланс и хармония. 


И замириса на кафе
Сред водещите цветове на годината е кафявото. Тези тоновете отразяват тенденцията за връщане към комфорта на природата, земната естетика и спокойствието. Универсалността на кафявото внася уют и елегантност в домовете. Дали ще предпочетете цветовата гама на шоколада, пясъчните тонове или еспресото, зависи от вас. Можете да освежите мебелите, тапицериите или дори завесите и килимите в дома си с тези нюанси.  
Технологии и виртуален дизайн 
Интелигентните технологии променят все повече облика на домовете ни. Това, което някога ни се струваше фантастика, днес вече е достъпно удобство. Светлините и температурите  се адаптират към предпочитанията на собственика. Много неща в дома са автоматизирани и уредите изпълняват команди. Съвременният дизайн е подчинен  на баланса между естетика и технологии. Виртуалните инструменти, задвижвани от изкуствен интелект, могат да проектират мечтаната от нас реалност в дома. 
Утойчивост и екологичен дизайн 
Нашите домове вече могат да бъдат едновременно и стилни, и устойчиви. Все повече брандове изполстват екологично чисти материали и процеси, което намалява въздействието върху околната среда. Все повече са и хората, които предпочитат да дадат нов живот на мебелите и да  превърнат някой стар предмет в уникален елемент от декора на дома.  Нараства и търсенето на мебели, които са с местен произход, защото така се подпомага родното производство и се намалява въглеродния отпечатък, като се спестяват ресурси за транспорт на материали и продукти. 
3D ламперии  
Лампериите, които бяха популярни навремето, се завръщат с триумф. Само че релефните плоскости се използват както при облицовката на стени, така и при производството на мебели. Така това, което някога е било характерен елемент за таваните примерно, днес се превръща във водеща тенденция в обзавеждането. Създават усещане за игра между светлина и сянка, а също и тризимерност.  
Футуристични метали
Хромът, стоманата и алуминият също се завръщат в интериора. Блестящите и огледални повърхности са отново на мода. Металните покрития са свързани повече с индустриалния дизайн, но успешно могат да се използват и в интериора. Златното и черното доминираха в металния обков и аксесоарите дълго време, сега отстъпват място на хрома, стоманата и алуминия. Мебели от лят алуминий – ако доскоро това може да се е струвало твърде футуристично, вече е факт. Тази година дори е сред най-актуалното! 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни