Деветата „Стъклена плетеница" ще е през август

Prez-godinite-festival-t-na-st-kloto-se-utv-rdi-kato-predpochitano-s-bitie-ot-lyubitelite-na-tvorcheskite-predizvikatelstva
През годините фестивалът на стъклото се утвърди като предпочитано събитие от любителите на творческите предизвикателства
„СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА” е съвместен авторски проект на РСО „Централна Стара планина” и МАИР „Боженци”

    Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“ (РСО „Централна Стара планина“) и Музея на архитектурно-исторически резерват „Боженци“ (МАИР „Боженци”) имат общ ангажимент към летния фестивал „Стъклена плетеница“, съобщи Мариела Петрова, изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина“. 
    През 2024 год. предстои да се проведе Деветото издание на фестивала „Стъклена плетеница”, както винаги през месец август, и както винаги в МАИР „Боженци”. „СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА” е съвместен авторски проект на РСО „Централна Стара планина” и МАИР „Боженци”, който има за цел да привлече публика с артистичен потенциал. Партньорите взимат под внимание историческите факти, изпълват ги с ново съдържание и през 2016 година съживяват интереса към художествената обработка на един атрактивен материал – стъклото, допълват от сдружението. 
    През годините фестивалът на стъклото се утвърди като предпочитано събитие от любителите на творческите предизвикателства, които се включват в ателиетата по витраж, изработка на бижута, фюзинг, гравиране, рисуване – дори на обратно и с въздушна четка, гореща обработка на боросиликатно стъкло, декорация. 
    През 2020 г., когато пандемията от КОВИД-19 блокира публичните събития на живо, РСО „Централна Стара планина” инициира онлайн формат на събитието с видео демонстрации на различни техники за обработка на стъкло, съобщават от РСО „Централна Стара планина”.
    Сдружението избра тази форма, защото искаше да постъпи отговорно към здравето на хората и в същото време да остане вярно на създадената традиция да твори и споделя. Тогава за първи път в своята история „Стъклена плетеница“ напусна границите на нашата страна и достигна до публики дори в Канада, САЩ и Израел. През следващата година, 2021-ва, събитието се проведе в хибридна форма. Видеоразказите от общините на сдружението и на техните партньорски градове от Европа, в които изработката на артистични изделия от стъкло има дългогодишни традиции, са достъпни в ютюб канала на РСО „Централна Стара планина”, информират още от сдружението.
    „В същия канал могат да бъдат открити и всички създадени през годините видео материали, посветени на Европейски дни на художествените занаяти. Координатор на инициативата за България е РСО „Централна Стара планина”, а МАИР „Боженци” - традиционен участник в нея от първото издание в нашата страна през 2015 година“, каза още Петрова. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни