Цоньо Ботев:“Най-голямата илюзия на РБ беше, че могат да съставят дясноцентристко правителство в рамките на 43 Народно събрание“

TSono-Botev-veche-nyama-ilyuzii
Цоньо Ботев вече няма илюзии

Като римейк на филма „Краят на илюзиите“определи в коментар на своята Фейсбук страница водените във вторник преговори между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичия фронт за съставяне на правителство зам.председателят на ПП“Движение Демократично действие – Д3” Цоньо Ботев. „Вече няма съмнение, че през пролетта ще има предсрочни парламентарни избори – пише още той и представя своята позиция за нещата, които трябва да се направят, за да очакваната промяна в упавлението на страната. В интервю за „100 вести” Цоньо Ботев той аргументира позицията си.

- Кой, какви илюзии имаше г-н Ботев за съставянето на правителство с мандата на РБ?
- Най-голямата илюзия на РБ беше, че могат да съставят дясноцентристко правителство в рамките на 43 Народно събрание. Това по принцип е нон сенс, защото не е възможно да се състави дясноцентристко правителство с леви популисти, каквито са и ГЕРБ и Патриотичен фронт. Това, ако не са го разбрали за две години и половина, е много жалко за тях. Забележете кои бяха „препъни камъните“ в преговорите: рязко повишаване на пенсиите, което противоречи на икономическата логика и принципите на формиране на пенсиите (искано от ПФ) и бързото приемане на изцяло мажоритарна избирателна система (поискано от ГЕРБ). И двете искания са чисто популистки и никога не са фигурирали в програмите на тези парламентарни субекти. Друг е въпросът, че и едно от основните искания на РБ за приемане на Закона за борба с корупцията във вида, в който е внесен, също създава сериозен проблем. Ако бъде прието да може да се разследва по анонимни сигнали, пожелавам на госпожа Кунева първо нея да я разследват по такъв сигнал. Казвам го като човек, който го е преживял. При такива основни неприемливи искания няма как да се състави правителство. И по-добре, защото ако беше съставено, още няколко месеца щеше да продължи агонията.
Друг е въпросът, че като че ли никой нямаше сериозни намерения да съставя правителство, а трябваше да се спечели още малко време на правителството в оставка. Имаше обаче един друг, по-важен аргумент, че не може да се състави правителство с мандата на РБ. Това е едно тежко психическо заболяване на дълго пребивавали във властта политици - „синдрома на властта“. В тези случаи носителят на това заболяване започва да си мисли, че е единствен, безгрешен и всичко му е позволено. Аз-ът му е толкова главозамайващ, че дори не може да си помисли, че може да се наложи да бъде „на втора линия“ или в ролята на подкрепящ. Единственото лечение на това заболяване е продължително отстраняване на подобни лидери от властта. В противен случай авторитарните инстинкти се засилват и той става опасен не само за политиката, а и за обществото.
-Казвате, че, ако мнозинството иска смяна на политическата система, трябва да знае, че няма значение каква ще е избирателната система. Важното е да не гласуват за провалилите се в последно време политически партии. Означава ли, че не приемате изцяло мажоритарна система за избор на парламент? Защо?
-Винаги на грешно поставен въпрос се получава грешен отговор. Ако читателите си спомнят, аргументите на вносителите бяха, че искат смяна на политическата система, като под това разбираха промяна на политическото статукво. Но въпросите, на които се гласуваше на референдума нямат нищо общо с това. Те бяха свързани с различни инструменти, свързани с изборите и нищо повече. Каквато и да бъде избирателната система, ако избирателите продължават да гласуват, както го правят досега, нищо няма да се промени, дори ще стане по-лошо. Защото основният принцип на гласуване на мнозинството избиратели е да се гласува „за по-малкото зло“. Гласувайки на този принцип, те го превръщат в голямо зло. И после си търсят друго по-малко зло.
За да се смени политическото статукво, избирателите трябва да сменят подхода си на гласуване. Да не се гордеят с това, че не се занимават с политика, а да се запознаят внимателно с отделните участници в предстоящите избори и по този начин да определят кого ще подкрепят. Сега това е лесно, защото източниците на информация не са само трите „големи“ телевизии, които са под тотален контрол от силните на деня. Оправданията, че „гласът им ще се загуби“ или че ги е страх да не дойде на власт някое лансирано от определени медии политическо „плашило“, няма как да доведе до смяна на политическото статукво.
- Според Вас, след изборите България има нужда от десноцентристко правителство, каквото не е управлявало България повече от 10 години. Кажете каква ще е визията на това правителство, кои ще са субектите в него?
-За съжаление, оптимизмът ми, че това може да се случи след предстоящите избори е умерен. Не заради друго, а защото популизмът и неговите носители в предстоящата кампания ще вземат връх.
Странно е, че в България не само голяма част от избирателите, а и много от партиите, които „се кичат“ с определението „десни“ не познават основните елементи на дясна политика. Нямат идеологически определен профил. Дълги години се подменяше линията „ляво-дясно“ в политиката с линията „комунизъм-антикомунизъм“. Това е една голяма заблуда. А и измисления антагонизъм ГЕРБ-БСП няма никакво покритие. Той се поддържа, защото е удобен на задкулисието. В същото време разлика между тях няма. Доказателство е, че кадри на БСП непрекъснато се лансират от ГЕРБ, докато през последната година бяха уволнени почти всички наши кандидати на местните избори, които бяха на държавна и общинска длъжност. Последният пример е назначаването за шеф на ИА „Пътна инфраструктура“ на бившия партиен секретар на Кремиковци и депутат от БСП Дончо Атанасов.
В същото време има партии, които са носители на дясното мислене и принципите на дясната политика. Сега е момента те да се консолидират и да поискат от избирателите доверие. Такава е и нашата позиция. Първа точка от Резолюцията на Второто Национално събрание на ПП "Движение демократично действие" (10.12.2016 г.) е: Незабавно трябва да започнат разговори между всички демократични партии, които имат за цел реална смяна на статуквото, за създаване на обща предизборна коалиция за предстоящите предсрочни парламентарни избори през пролетта на 2017 г. Преговорите трябва да се водят на базата на конкретни принципи и политически приоритети без предварителни условия и при гарантирана равнопоставеност на участниците.
Всеки друг опит за "нови десни проекти" или за бъдещи политически проекти или за парцелиране на десноцентристката общност е обречен на провал и съхраняване на статуквото. Трябва на всички да е ясно, че нямат право заради собствения им политически егоизъм или дребнави политически сметки да разпиляват гласовете на потенциалните избиратели и да изправят България пред сериозни заплахи.Време е за действие!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни