Цецо Цанков започва поредица кинолектории „Джазът в киното” в „Melon Club” във Велико Търново по покана на собственика

<p>Цветомир Цанков започва поредица кинолектории на тема „Джазът в киното“
Цецо Цанков започва поредица к

Цветомир Цанков започва поредица кинолектории на тема „Джазът в киното“ в популярния в цялата страна „Melon Club” във Велико Търново по покана на неговия собственик Стефан Глушков, се похвали пред „100 вести“ габровс

Стартът на „Джазът в киното“ ще бъде даден с филма „Понеделник сутрин“, музиката за който е на Милчо Левиев. Големият български композитор и пианист е централна фигура в легализирането на джаза в България по времето на соца. През 60-те години на миналия век той не се ограничава само с поп и джаз изпълненията, но се изявява и като филмов композитор. В своите изяви той смело използва изразните средства на модерния джаз не само на сцената, но и във филмовите си композиции, като не забравя да обърне поглед и към традиционната тогава родна музика.
„Няколко са кинотворбите, които Милчо Левиев озвучава с музиката си, но особено внимание заслужава един от най-талантливите и, за съжаление, най-позорно инкриминирани от тогавашната комунистическа власт и цензура български филми - „Понеделник сутрин“ – обясни Цветомир Цанков. - По време на кинолекторията ще си поговорим за „фаталния“ дебют на актрисата Пепа Николова в киното, за останалите актьори на екрана, за оператора Димо Коларов и режисьорската двойка Ирина Акташева - Христо Писков, и естествено - за джаза на Милчо Левиев в българското кино. И това ще стане преди да се потопим в така далечната, но може би толкова близка до нас епоха на зрелия социализъм“...
Цецо Джаза сподели, че следващите творби, които ще представи в „Melon Club”, ще са „Фотоувеличение“ на Антониони и музика на Хърби Хенкок, създаден по разказа на Хулио Кортаса „Лигите на дявола“ и „Отвращение“ на Роман Полански и музика на джаз легендата Чико Хамилтън, който почина през ноември 2013 г.
Плановете на Цветомир Цанков, свързани с джаза в киното, са да представи и в Габрово знакови ленти, създадени с музика на световните корифеи в джаза.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото

Следвай ни