Центърът "Кристо и Жан-Клод" във Венеция

Топ новина! Kristo,-Izeo-2015,-snimka--andrea-Fazeta
Кристо, Изео 2015, снимка: Андреа Фазета
Днес роденият на 13 юни 1935 година в Габрово Христо Явашев - Кристо щеше да навърши 88 години

    На 13 юни, когато отбелязваме 88-я рожден ден на Кристо (Габрово) и Жан-Клод (Казабланка), Центърът "Кристо и Жан-Клод" в Габрово обяви първото си публично събитие, което ще се случи на 1 юли в двора на българския павилион в архитектурното биенале във Венеция.
    През лятото на 2022 Община Габрово получи техническа подкрепа от Европейската комисия в рамките на инициативата "Нов европейски Баухас за институционално и бизнес планиране" за подготовка на архитектурен конкурс за Центъра. Процесът е поверен на "Рамбол мениджмънт консултинг" - международна фирма с над 17 000 служители и експерти. Най-разпознаваемите им проекти в областта на културата са дострояването на Музея "Тейт Модърн" в Лондон (2016) и новата библиотека в Хелзинки (2018). Консултантите от "Рамбол" работят с местен екип от куратори, експерти, архитекти и финансисти от декември 2022 до момента. Очаква се архитектурният конкурс за Центъра да бъде обявен в края на тази година, а дотогава значителна част от функциите и програмите на Центъра ще се прототипират и тестват в сградата в сегашното й състояние. Предстои отварянето на ателиета за художници и резидентна програма, лятно училище за архитекти, куратори и художници, а на 26 и 27 август Центърът ще отвори врати за посетители в рамките на двудневно събитие.
    Процесът по изработване на концепцията на Центъра е максимално отворен и разчита на приноса както на експерти, така и на местни общности и групи. Само през последната година са направени над 15 работни срещи с български и чуждестранни куратори, художници, архитекти и урбанисти, музейни експерти, представители на бизнеса, на образователните институции в града и региона, на хотелиерите и ресторантьорите в града и други (общо над 240 души).

Опакованият райхстаг

"Опакованият Райхстаг", 1995, Берлин

    Историята на Центъра "Кристо и Жан-Клод" в Габрово

    На 14 януари 1992 година на страниците си габровският вестник “Сто вести” предлага в града да се направи постоянна изложба с произведения на Кристо и Жан-Клод. 

    Усилията в тази посока са продължени от Сдружение “Нашето ПО-ГОЛЯМО
Габрово”, което с Решение 113 от 19 юни 2008 на габровския Общински съвет получава подкрепа за инициативата си за създаване на Център за изкуство на името на художника.
    С договор, сключен с Христо, Стефан и Анани Явашеви от 2013, Община Габрово получава дарение от 50 постера и се ангажира да създаде Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод”.
    По инициатива на Сдружение “Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово” и Музея на хумора и сатирата през 2017 Общински съвет отпуска сумата от 29 220 лв. за представяне на постерите от дарението в изложба.
    В резултат са реализирани изложбите “Роден в Габрово” и “Кристо и Жан-Клод. Проекти” в Музея на хумора и сатирата. Първата изложба, която разказва историята на семейство Явашеви в града и проследява първите стъпки в изкуството на малкия Христо, по-късно е представена и в София, в Галерия "Кредо Бонум" през 2018-та, а през 2021 г. по време на “Опакованата Триумфална арка” нейна разширена версия със заглавие “Кристо. От Габрово до Триумфалната арка” е представена в Българския културен институт в Париж.
    Изложбите катализират внимание и обществена енергия, а в това време инциативната група, която работи за създаването на Центъра, търси подходящо място за реализирането му. Спира се на затворения през 2009 Текстилен техникум - заради връзката с изкуството на Кристо и Жан-Клод и исторически водещата за Габрово текстилна индустрия, заради високите и просторни производствени помещения, подходящи за представяне на изкуство и заради близостта с водещ културен институт в града - Музея на хумора и сатирата, позволявайки концентрация на културни обекти, подходяща за развитие на културен квартал.
    През лятото на 2022 Общината получава техническа подкрепа в рамките от Европейската комисия в рамките на инициативата "Нов европейски Баухас за институционално и бизнес планиране" за подготовка на архитектурен конкурс за Центъра. В края на 2022 година собствеността на сградата е прехвърлена от Министерство на образованието на Община Габрово.


Център "Кристо и Жан-Клод" в Габрово: ново в старо като културен експеримент.

    Културните организации в добро здраве са в постоянен процес на промяна. Сградите и тяхната околна среда, противно на общоприетото ни схващане за тухлите и желязото, също са процес.
    Центърът "Кристо и Жан-Клод" е 32-годишна мечта на група хора от Габрово, където Кристо е роден на 13 юни 1935. Мечта, която криволичеше, ускоряваше се, потъваше и сега решително поема към осъществяването си (динамика, не не много по-различна от тази на проектите на Кристо и Жан-Клод).
    Днес, тази мечта има “черупка”  с разгъната площ от 12 000 квадратни метра – бивш техникум по текстил, който в най-добрите си години приютява повече от хиляда ученици, подготвяйки ги да захранват основната индустрия на града; същата индустрия, която през 1926 е довела бащата на Кристо в Габрово и която по-късно създава материала на много от проектите на Кристо и Жан-Клод.
    Днес Центърът е обект на безброй срещи и дискусии, целящи да разкодират практиката на Кристо и Жан-Клод и историята на неговото детство в Габрово, нуждите на художници и различни местни общности и групи, и да ги заплетат наново в различните изложбени и продукционни функции на организацията, обединяваща съвременно изкуство, текстил, архитектура, дизайн и урбанизъм, екология, социална история, инженерство и предприемачество.

Как да комбинираме архитектурен конкурс с поредица от университетски задания?


    Може ли един архитектурен конкурс да превърне една сграда в дом “на една хапка”? Какво могат да ни предложат конкурсите? Можем ли да решаваме проблеми, като същевременно оставим достатъчно от тях, за да бъдат разнищвани в дружелюбна атмосфера на постепенно учене и изобретателство – в експеримент, който извежда конкурсната култура на състезанието една крачка напред?
    Тази дискусия е опит да се намери златния баланс между това, което опитните архитектурни студия могат да направят, и това, което архитектурните университети могат да предложат, осигурявайки пространство и време за информиран, експертен и интуитивен принос от широка общност. Архитектурното проектиране, вместо еднократен спринт, може да бъде разумен и спокоен процес, а сградите могат да бъдат преосмисляни и реконструирани по адаптивен и приобщаващ начин.
    Този подход се оказа наложителен за Габрово – град, изправен пред демографски предизвикателства и за проект, в който амбициите на заинтересованите страни не съответстват на наличните им ресурси. Центърът цели да се развива органично, прототипирайки и тествайки много от бъдещите си функции в сградата в сегашното й състояние, преди обновяването. Така някои от функциите и техните пространствени изисквания ще бъдат потвърдени преди предстоящия тази есен архитектурен конкурс, а други ще останат “с отворен край”, превръщайки се в учебни задачи за студенти по архитектура през следващите години.
    В най-добрия случай културните организации могат само да се надяват да раздвижат и управляват творчески и социални енергии, а архитектурата може да им осигури подслон и да ги провокира.


1 юли, събота, 18:00, в двора на българския павилион в Биеналето за архитектура 2023 г. на 18-та международна архитектурна изложба “Лабораторията на бъдещето” във Венеция се организира панелна дискусия с:
    - Андреас Руби, директор на Швейцарския архитектурен музей S AM, Базел
    - Анета Василева, архитект, архитектурен критик и историк, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия, София
    - Ерих Шьоненбергер, архитект, професор в Института Прат, Ню Йорк; директор на su11 architecture+design
    - Катрин Йоргенсен, архитект, ръководител “трансформации” в Хенинг Ларсен, Копенхаген; консултант на проектното задание за архитектурния конкурс за Центъра "Кристо и Жан-Клод" в Габрово
    - Таня Христова, кмет на Община Габрово
    - Владимир Явашев, оперативен и проектен директор, "Кристо и Жан-Клод"
Дискусията е предшествана от представяне на функциите и програмата на Центъра "Кристо и Жан-Клод" в Габрово от Маргарита Доровска и последвана от обиколка в изложбата "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина" в българския павилион, водена от нейния куратор, арх. Борис Тикварски.


 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни