Трифон Костадинов: “Свършихме си работата на 40 процента, остават още 60”

Топ новина! <p>Мъжкият отбор на ръгби клуб „Янтра“ продължава преследването на историческа
Трифон Костадинов: “Свършихме

Мъжкият отбор на ръгби клуб „Янтра“ продължава преследването на историческа шампионска титла от държавното първенство. Габровският тим победи категорично състава на „Балкански котки“ (Берковица) с 42:7 в първата полуфинална срещ

Равенство или загуба с по-малко от 35 точки също ще свърши работа. След срещата на терен „Христо Смирненски“ коментар направи играещият треньор на „Янтра“ и селекционер на мъжкия национален отбор Трифон Костадинов.

- Може ли да се каже, че отборът е с единия крак на финала?
- Нека да си свършим първо цялостната работа. Може да се каже, че сме си свършили 40 процента от задачата в полуфинала. Остават още 60 процента, които включват победа и в Берковица или минимум едно добро представяне. Имаме солидна преднина, която трябва да използваме по най-добрия начин. Трябва също и да запазим отбора от контузии, за да може във финала, дай Боже да се класираме за него, да бъдем с оптимален състав.
- Кое беше предимството в първия полуфинал срещу „котките“?
- Колективната игра! Страшно много работим върху това. Всички, които обичат играта в Габрово и наблюдават срещите ни, виждат, че когато колективът работи, отборът върви напред. Схватката ни си свърши идеално работата. Тричетврътниците и те се отчетоха добре. Когато резултатът е добър, и то с толкова сериозна разлика, значи всичко се е получило добре.
- За този мач Мартин Стоянов отново долетя от Англия, а Ивайло Иванов, който играе във Франция, помогна за успеха над НСА в София. Очаква се двамата да бъдат на линия и за оставащите битки в преследването на шампионската титла. Колко важно е тяхното присъствие?
- Това са двама класни състезатели, които дават допълнително самочувствие на отбора. Притежават ценен опит и в дадени трудни моменти те могат да решат конкретни ситуации и да допринесат сериозно за доброто представяне. Но в същото време категорично съм казал на момчетата, че ако чакаме само на Мартин и Ивайло да ни свършат работата, нещата няма да се получат. Хубавото е, че на този етап всички се раздават на 100 процента и играем колективно. Да, допускаме грешки и това е нормално. Разбира се, има и още какво да се желае. Стига да се класираме за финала, след това ще имаме още един месец преди двубоя за титлата. Очакват ни две сериозни битки и трябва да направим всичко възможно да излезем победители в тях, за да стигнем най-после до желания връх.
- Към днешна дата смяташ ли, че отборът вече е готов за златните медали?
- Ние започнахме сезона, както всеки предходен, с мисъл да подобряваме играта си и, разбира се, да се стремим към победа във всяка една среща. Успехът в София срещу „Академик“ ни даде крила, а след това и мачът с НСА, който спечелихме тук. Успяхме да оформим и един гръбнак на отбора от добри и отговорни момчета, с които работим основно. Направихме си и една стратегия как може да стигнем до края - кого и кога трябва да повикаме, за да помогне, къде трябва да натиснем и какво трябва да подобрим в играта си, защото на мен ми беше пределно ясно, че ако схватката ни не заработи здраво, няма как да се надяваме на успех само с тричетвъртната линия. Мисля, че трябва да подобрим още физическото си състояние, защото при тези големи момчета умората идва бързо. Основният ни състав трябва да бъде подготвен да играе 80 минути на ниво. 
- Върху това ли ще работите в оставащия месец до финала, при условие, че стигнете до него?
- Да, ще продължим да работим. Лошото е, че аз имам ангажименти с мъжкия национален отбор. На 12-ти играем със Словения, а на 26-ти - с Кипър в София, така че две седмици няма да бъда с тима, но мениджърът Георги Петков ще продължи работата по начертания план. Но нека първо да си свършим работата на полуфинала изцяло и тогава вече всеки ще поеме своите задачи. 
Важното е да стигнем до финала. Това беше основната ни цел, след като видяхме през сезона, че нещата тръгват в добра посока. Оттам нататък -  каквото стане.   

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото