Тотка Полякова ще напуска читалище „Габрово”, готви си заместници

	Секретарят на читалище „Габрово“ и негов създател журналистката Тотка Полякова
Тотка Полякова ще напуска чита
Секретарят на читалище „Габрово“ и негов създател журналистката Тотка Полякова се гласи да напусне длъжността в неправителствената организация. Тя съобщи новината вчера на пресконференция пред журналисти.

Всъщност това би трябвало да се случи на планираното за месец юни общо отчетно-изборно събрание. Дотогава тя ще подготви свои заместници като смята да остане активен читалищен деятел.
През тази година Народно читалище „Габрово 2002” ще навърши своята 13-годишнина. Според Тотка Полякова читалището е запълнило със своята дейност една сериозна ниша в самодейното изкуство на Габрово, приютило е десетки състави под своята „шапка“, създало е нови и осмислило габровските общински празници със своето организирано участие. Със своята дейност читалището повдигна и критерия за качество в читалищната деятелност и направи хиляди хора от габровската общественост съпричастни със своите концерти и изяви. Планът за 2015 година е вече одобрен от настоятелството на читалището и той е от събитие, събрани на четири печатни страници, похвали се Полякова. Основното в дейността са както обикновено турнетата в страната и чужбина, които през 2015 година ще са 21, от които 7 в чужбина, а останалите - на различни национални фестивали и събори в страната.
Тази 2015 е годината на Националния събор на Копривщица, който се провежда веднъж на 5 години. Читалище „Габрово-2002“ вече се подготвя за участие в голямото фолклорно събитие със състава си за изворен фолклор „Тотка Шандуркова” , съхранил истинността на автентичното творчество на четирите общини на Габровска област. Много са събитията, организирани от читалището, посветени на 155 години от обявяването на Габрово за град, чието име носи и читалището. През 2015 година за 13 път ще се проведе първият в страната Фестивал на духовната музика, чиито организатори са Министерството на културата, Община Габрово, Ерхиерейското наместничество и читалище „Габрово 2002”. В рубриката „Бележити габровци” читалището ще отбележи 90 години на първата хореографка в Габровско Тотка Шандуркова и 70 години на бележития музикант, посветил се на българската народна музика, Димитър Кротев и 60 години от рождението й и 15 години творческа дейност на певицата Цанка Иванова, ръководителка на няколко певчески състава. През тази година предстоят два премиерни танцови концерта на Фолклорната танцова формация „Боженци“ на 24 април и на Фолклорния ансамбъл „Сивек” на 10 май в Дома на културата. Ще станат факт и традиционните концерти, посветени на Деня на художествената самодейност, Деня на старите хора, Деня на инвалидите, Деня на будителите и други. В габровския карнавал през месец май ще участват осем от действащите 18 състави на читалището, които ще се изявят и на двете отворени сцени на площад „Възраждане”. Съставите на читалището ще имат и съвместни участия с всички културни институти в техните събития, както и постоянно участие в Школото за народни танци на АИР „Боженци“, в събития на АЕК „Етър“ и другите читалища в региона. Десетки са изявите и концертите на 19-те самостоятелни колектива като съпътстващи мероприятия, за които читалището осигурява своето съдействие.
„Някои наричат нашето читалище „Център на художествената самодейност“ - коментира Тотка Полякова. - Но ние наистина събрахме под шапката си всички самодейни състави, които имаха нужда от организатор и средище, в което те да развият своята дейност, и създадохме 3-4 нови. Само нашите членове са 483 човека.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни