Томислав Дончев: В политиката трудни са не първите, а вторите избори. А след това става още по трудно

Топ новина! Tomislav-Donchev-s-kmeta-na-Sevlievo-Ivan-Ivanov
Томислав Дончев с кмета на Севлиево Иван Иванов
За шести път се явявам на избори в Габрово, казва Томислав Дончев

Всеки път приемам добрия резултат като доверие на кредит, което трябва да изплащам години с работа - продължава той. Добрите изборни резултати на ГЕРБ в страната и региона, своята шеста лична изборна победа в Габрово, вариантите за съставяне на правителство, възможността да има служебно правителство и предсрочни парламентарни избори коментира вицепремиерът Томислав Дончев, спечелил най-висок изборен вот в региона на 4 април.


- Доволен ли сте от резултатите на ГЕРБ в страната? Загубили сте доста гласове от 2017 година насам.

- Изборният резултат е оценката, която гражданите дават на един или друг политик. На едни пишат шестица, на други двойка като им оставят правото да се явят на изпит отново. При разлика почти два пъти с втория и почти три пъти с третия, очевидно оценката, която съм получил е добра, но едва ли е отлична. Трябва да се готвя повече преди следващия изпит (смее се)...

- Над 32 % спечели ГЕРБ в Габрово, като вие имате най-много преференции. Това коя ваша лична победа е, включително и като кмет на Габрово?

- За шести път се явявам на избори в Габрово и макар че вече хората ме познават добре, всеки път приемам добрия резултат като доверие на кредит, което трябва да изплащам в месеците и годините напред - с работа и резултати.

Благодарен съм на всички жители на областта, които ни подкрепиха. Тази подкрепа ми е по- важна дори от първата, която получих преди почти 14 години. 14 години не са малкотова е след всичко постигнато, след всички непостигнато, след всички удари, след неизбежното изхабяване, което причинява участието в изпълнителната власт.

- Как си обяснявате високите резултати на Има такъв народ?

- С добре познатия от телевизионния екран и концерти лидер, с желанието да се накажат всички системни политически партии. Не очаквайте да се оплаквам, колко лошо е това. Това е нормално. Дано резултатът съответства на очакванията. В политиката трудни са не първите, а вторите избори. А след това става още по трудно.

- Със 75 депутати в парламента ГЕРБ ще предложи ли правителство? Въпросът, който никой не иска засега да коментира е кой ще е предложен за премиер. Ще вдигнете ли завесата?

- Длъжни сме да предложим правителство, заради подкрепата на тези почти 840 хил. българи, които са ни дали своята подкрепа. Състава ще научите скоро. И няма завеса, просто няма връчен дори проучвателен мандат. И напомням, че ние даже неофициални номинации не сме чули от втората, третата и т.н. политически сили.

- Никой не иска да се коалира с ГЕРБ сега, водите ли някакви преговори с други политически сили въпреки това?

- Не. Няма за какво да преговаряме. Волята на суверена беше максимално отчетена и имаме парламент с много добро политически представителство. Разнообразни обществени очаквания, желания и позиции са представени в народното събрание. Лошото е, че всички 6 политически сили имат сложни изисквания и ограничения, кой с кого би работил.

Аз живея с убеждението, че гражданите на избори, не изпращат някого в парламента да се кара с друг, когото други граждани са изпратили там. Гражданите ни изпращат, за да се свърши работа, да се постигне резултат.

Затова мисля, че ако единственото, което обединява, втората, третата, четвъртата и т.н. политически сили, че са против ГЕРБ, редно е те да съставят правителство и да започват да работят. Има много работа за вършене.

- Реалистичен ли е вариантът за служебно правителство?

- Напълно реалистичен.

- Дали ще може то да се справи с икономическата и здравната криза?

- Трудно могат да се планират сериозни мерки и политики за подкрепа, без работещо народно събрание. Основна задача на служебното правителство би била да организира изборите.

- Как виждате едни нови парламентарни избори през юли?

- Демокрацията не може да се предозира. Колкото пъти суверенът ни изпрати на избори - толкова. Друг въпрос е, че не можем да правим избори, докато на някой най-накрая му хареса резултатът.

- Социолози и политолози предричат на тях резултати, близки до сегашните?

- Трудни са прогнозите за избори посред лято.

- Ако тази прогноза се сбъдне - тогава накъде?

- Както казах и преди, аз политиката си я представям като преследване на цели, създаване на политики в полза на хората, конкретни резултати, които всеки може да усети: дали социални мерки, дали мерки в подкрепа на предприятията, инфраструктурно съоръжение и т.н. Мисля, че трябва да свърши времето на големите приказки и тези, които народът в колективната си мъдрост е отредил, да могат да сформират правителство и да се захващат за работа.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни