Тестът на BG_Alert-системата ще е на 7 ноември в Габрово

Топ новина! BG-ALERT-sche-preduprezhdava-naselenieto-pri-bedstviya-i-avarii
BG-ALERT ще предупреждава населението при бедствия и аварии
Грешката е на изпълнителя, поясни гл. комисар Ангел Джартов

Истинското тестване на системата за ранно известяване BG-ALERT ще започне на 7 ноември в Габрово и ще върви по определен график, а на 22 ноември ще се тества на национално ниво, информира вчера началникът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Ангел Джартов. Той обясни, че полученото в срява известие за опасност, което стресна много граждани, е техническа грешка на изпълнителя на поръчката.

Рано тяази сутрин МВР разпространи позиция, предоставена от изпълнителя, ангажиран с реализирането на системата BG-ALERT: "Във връзка с планирани национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, на 01.11.2023 г. от 18:55 до 19:00 бяха проведени предварителни тестове. Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата на Виваком, които са получени от техни крайни клиенти. ДЗЗД "Сискод" се извинява на населението, всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство. След установената вече работоспособност на системата, се надяваме в бъдеще да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии."

Навръх Деня на будителите, около 19 ч., неочаквано на телефоните на много абонати на един от мобилните оператори се появиха звуков сигнал и съобщение "BG-ALERT: Внимание опасност!". Надолу с по-малки букви и на латиница пишеше "test-test". От полицията и от "Виваком" отрекоха да имат нещо общо със случилото се, а малко по-късно стана ясно, че системата за известяване на бедствия и аварии е била задействана тестово от ангажираната с въвеждането й външна фирма.

"От известно време работим по въвеждането на BG-ALERT, така че нашите съграждани да получават информация в случай на опасност. От наша страна започваме официалните тестове съгласно утвърдения график. Преди да станат факт тези официални тестове, се извършват вътрешни. Изпълнителят на софтуера погрешка е въвел съобщението да се извърши не в тестова, а в реална среда. Това не е грешка на МВР, нито на пожарната", поясни Джартов.

Във връзка с изнесената информация, че системата ще работи само на телефони и устройства, произведени след 2020 г., Джартов поясни, че известяването ще работи и с по-стари апарати. Съобщението обаче ще се визуализира различно.

В официална позиция от "Виваком" се извиниха на абонатите и уточниха, че по време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата BG ALERT към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на "Виваком", за което от оператора не са били уведомени.

Системата BG-ALERT се разработва за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни