Теодор Кабакчиев е в топ 15 на световното ендуро

Топ новина! <p>След изтощитетла петдневна мотоциклетна надпревара Теодор Кабакчиев за пореден път
Теодор Кабакчиев, световно ендуро, хард ендуро рали, Red Bull Romaniacs`2017

След изтощитетла петдневна мотоциклетна надпревара Теодор Кабакчиев за пореден път доказа, че вече е една от звездите на световното ендуро.

След изтощитетла петдневна мотоциклетна надпревара Теодор Кабакчиев за пореден път доказа, че вече е една от звездите на световното ендуро. Трикратният шампион на България завърши на престижното 15-о място в най-трудното хард ендуро рали в света - „Red Bull Romaniacs`2017“. 14-то издание на състезанието в румънските Карпати се проведе от вторник до събота и събра 472-ма пилоти, сред които бяха и почти всички топ състезатели от ендуро елита на планетата.
Участниците бяха разделени в четири класа - златен (еквивалентен на Про), сребърен, бронзов и железен. В златния клас, в който кара и Тедо Кабакчиев, на старт застанаха 32-ма състезатели от топ ниво, по-голяма част от които бяха пилоти на заводските отбори на КТМ, Хускварна и Шерко, с огромни екипи поддържащ персонал и перфектно подготвени мотори. За разлика от тях Тедо отиде на състезанието сам, с нает на място сервизен екип, който да се грижи за неговия КТМ.
„Red Bull Romaniacs“ тази година надмина по трудност всички предходни издания. По традиция надпреварата започна със страхотно тежък пролог на булевард „Корнелиу Копосу“ в Сибиу, а в следващите 4 дни състезателите се впуснаха в изтощителна, близо 600 километрова надпревара в Карпатите. Във всеки един от четирите офроуд дни пилотите ставаха по тъмно, стартираха в 6-7 сутринта и караха по около 6-8 часа. Те трябваше да преминат през определен брой контролни точки, а някой екстремите, подготвени от домакините, бяха нечовешки и направо невъзможни за преодоляване. Звезди на световното хард ендуро като шампионът от „Ерзбергродео 2107“ Алфредо Гомез (KTM EXC 300, Испания), Уеид Янг (Sherco 300, ЮАР) , победителят в „Red Bull Romaniacs“ през 2014-а и 2015-а Джонатан Уокър (KTM EXC 300, Великобритания) и печелилият почти всичко в света на Ендурото ветеран Дейвид Найт (КТМ EXC 300, Великобритания) не успяха да завършат, което показва добре колко стойностен е успехът на българския шампион.
За пролога в Сибиу домакините бяха подредили изключително трудно трасе с 13 вида препятствия. Имаше дървени трупи, гиганстки гуми, огромни канари, бетотни прегради и т.н., които изцедиха максимално силите на участниците. Пилотите в златния клас имаха правото да направят две квалификационни обиколки и в тях Кабакчиев записа 27-о време. Във финала „профитата“ трябваше да завъртят възможно най-голям брой турове на трасето в рамките на 15 минути. Тедо успя да изпревари няколко съперници и се нареди на 23-и с 5 завършени обиколки.
Първият състезателен ден в горите край Сибиу донесе на габровския талант изкачване с още седем позиции в класирането до 16-о място. Още по-силен за Кабакчиев беше вторият офроуд ден. Състезателят на „Екстрийм Тойота Венци“ финишира 11-и и се премести с още една позиция по-нагоре в общото подреждане на „Red Bull Romaniacs`2017“. За съжаление, устремът му беше спрян в ден 3, заради безотговорно отношение от страна на местния екип, който беше ангажиран срещу заплащане да поддържа КТМ-а на Теодор. Румънците закъсняха с доставянето на машината и БГ-шампионът тръгна по трасето десетина минути по-късно от предвидения за него стартов час. А в ендурото, дори и да закъснееш, времето ти тече от момента, когато то е обявено. Това очаквано се отрази на класирането на нашето момче. Проблемът не бяха 10-те минути, а това, че Тедо трябваше да се бори със стартирали преди него по-слаби състезатели. Те го забавиха твърде много и той трябваше да изразходва страшно много енергия, за да ги изпревари, а пилотите, които реално трябваше да гони, вече бяха избягали доста напред. Талантът ни запази позицията си в генералното подреждане, но вече беше на сериозна разлика и на практика изгуби шансове за по-предно класиране. В последния офроуд ден целта на Кабакчиев беше да стигне до финала и той го направи разумно, с което записа още един голям успех в спортната си биография до момента - 15-о място при първото си участие в тежката надпревара на „Red Bull Romaniacs“.
Шампион в най-трудното многодневно състезание по хард ендуро, за шести път в своята кариера, стана пилотът на „Хускварна“ Греъм Джарвис (Husqvarna TE 300, Великобритания), с общо време 32.33.26 часа. Втори, на 34 минути от победителя, завърши Марио Роман (Sherco 300, Испания), следван от Пол Болтън (KTM EХС 300, Великобритания). Тедо завърши петте състезателни и с прекарани на мотора 46 часа, 56 минути и 10 секунди.
Големият успех на Кабакчиев в Румъния беше много точно определен от Жоро Хаджиев - един от основоположниците на ендуро спорта в България и основен двигател на BG-X ендуро шампионата. След излизането на официалните резултати, на личната си страница във Фейсбук Хаджиев написа: „Смело мога да заявя, че вече имаме ендуро състезател, който е сред 15-те най-добри в света и той се казва Теодор Кабакчиев ! На практика в клас PRO на Red Bull Romaniacs присъстваха всички звезди от световния ендуро елит. Такива райдъри, като Уокър, Найт, Гомес, Йънг дори отпаднаха от надпреварата, което ясно показва нейната трудност. Зад всички фирмени пилоти стоят огромни екипи поддържащ персонал, а Теодор беше на Red Bull Romaniacs сам и това още повече увеличава цената на успеха му. Когато започнах да се занимавам с ендуро, голямата ми мечта беше да имаме състезател в Топ 50 на света, а сега, благодарение на Тедо, неговото семейство и крехките му спонсори, имаме вече състезател в Топ 15 на света! Иска ми се да напиша още много, но ще спра до тук, за да кажа едно простичко, но от сърце: Благодарим ти, момче! Mission completed!". 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото