Текат извънредни проверки за Никулден

Топ новина! Ne-sa-ustanoveni-grubi-narusheniya-v-higiennite-normi
Не са установени груби нарушения в хигиенните норми

Областна дирекция по безопасност на храните – Габрово извършва извънредни проверки на обекти за търговия на едро, заведения за хранене и обекти за търговия на дребно с риба и рибни продукти (жива, охладена и замразена риба и рибни продукти) на територията на цялата област. 
Целта на проверките е да не се допусне продажба на риба на нерегламентирани места, както и продажба на риба с неустановен произход, с цел предпазване здравето на потребителите, съобщи д-р Нели Грашева началник отдел в дирекцията.
От миналата седмица се извършват съвместни проверки в общинските центрове Севлиево, Трявна, Дряново и в Габрово с инспектори на ИАРА (Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури) и МВР. 
Проверяват се специализираните обекти и временни щандове за продажба на риба. Акцентите на  проверките са: наличие на документи за произход на рибата- живата риба се придружава с декларация за произход на аквакултури и ветеринарномедицинско свидетелство, издадено от обслужващия рибното стопанство ветеринарен лекар; охладената и замразената риба – с търговски документ за произход и качество.
А също така спазване на изискванията за съхранение - правилен температурен режим на съхранение (за охладените риби и рибни продукти - температура около 0°С; за замразените - 18°С); етикетиране – съгласно действащото законодателство охладените и замразените риби трябва да притежават следната информация на етикета: търговското и научното наименование на рибата, производствения метод, зоната на улов; срокът на минимална трайност. Когато в специализираните магазини рибата се продава непредварително опакована, от хладилната витрина в лед, информацията трябва да е поставена на общ етикет или на информационно табло. В хранителните магазини, където няма обособени рибни щандове, рибата трябва да се продава в потребителска опаковка, етикетирана; хигиенно състояние на обектите за търговия, в които се предлага рибата и наличие на записи по системите за самоконтрол
На какво трябва да обърне внимание купувачът при закупуване на риба?
Живата  риба трябва да бъде с чисто тяло, без наранявания, да плува спокойно, при изваждане от водата да се съпротивлява енергично. Подходящи за продажба в живо състояние са предимно сладководните риби, които не изискват високо съдържание на кислород във водата. У нас като жива риба се предлагат предимно шаран, амур и толстолоб. 
При продажбата на живата риба задължително се контролира хигиенното състояние на басейните за риба, температурата на водата, съдържанието на кислород във водата.
Охладената риба трябва да бъде със запазена цялост на тялото, без наранявания, с чиста повърхност и естествен цвят. Люспите са гладки и блестящи, здраво заловени за кожата; слузта е бистра, без неприятна миризма; очите са изпъкнали с блестяща корнея; хрилете са със светлочервен цвят и специфична миризма; коремът е нормален.
До момента на територията на област Габрово са регистрирани 4 временни обекта, които предлагат риба само в дните около празника. 
Проверени са обектите на търговските вериги – 8 бр. в Габрово и Севлиево, специализирани обекти за търговия с риба и рибни продукти, и 7 бр. обекти за търговия на дребно с храни в Трявна и Дряново. Проверяват се търговците на пазарите в общинските центрове. При извършените проверки не е установена нерегламентирана продажба на риба на територията на областта.
Не са установени груби нарушения в хигиенните норми и условията на съхранение на храните, в частност – риба и рибни продукти.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни