Таня Христова представи Габрово в Южна Корея

Топ новина! Tanya-Hristova-prdstavi-Gabrovo-v-Yuzhna-Korya
Таня Христова представи Габрово в Южна Корея

Кметът на Община Габрово Таня Христова взе участие в провеждащия се за втора поредна година Международен творчески семинар и среща на признатите от ЮНЕСКО градове в направление занаяти и народни изкуства.

 Срещата се проведе в гр. Ичеон, Южна Корея, в периода 26 - 29 април 2018 г. и се организира от кмета на града г-н Дон, съобщават от Общината. Като новоприет член на мрежата, Габрово взе участие с презентация, даваща информация за града и основните творчески активи, с които разполага и се гордее. Основната цел на работната среща бе подобряване на сътрудничеството между отделните членове на Мрежата от творчески градове към Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), в направление занаяти и народни изкуства и установяването на бъдещи контакти между тях.

Първите представители на мрежата ще посетят Габрово още в началото на септември, по време на Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО Етър“, който ще се проведе от 6 до 9 септември 2018 г. На форума присъстваха 51 майстори и представители на официалните власти от 19 страни, сред които Япония, САЩ, Китай, Индонезия, Филипините, Италия, Франция, Тайланд, Турция, Саудитска Арабия, Бахамите, Конго. По време на срещата кметът на Габрово взе участие в откриването на „32 Фестивал на керамиката“ в гр. Ичеон, едно от най-представителните събития в Южна Корея, което събира на едно място занаятчии от цял свят. Фестивалът предоставя възможности за активна и полезна обмяна на информация, свързана с процеса на производство на керамични изделия. Град Ичеон е един от водещите в страната центрове на керамиката и порцелановата индустрия.

В края на октомври 2017 г. Габрово стана втория български град след София /град на киното/, чийто културен потенциал е оценен много високо от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) и става част от мрежата на Творческите градове, в направление занаяти и народни изкуства. 64 нови града от 44 държави са определени да влязат в мрежата от генералния директор на организацията по това време Ирина Бокова. Като част от Мрежата от Творчески градове, Габрово придобива шанса да реализира инициативи с международно съдържание, участия, измерения, стойности и публики, които ще подпомогнат културното и икономическо развитие на града, превръщайки го в креативен и устойчив, ще даде възможност за стимулиране на обществената активност, младежката заетост и развитието на културния туризъм, културните и творческите индустрии, в съответствие с Дневния ред за устойчиво развитие 2030 на Обединените нации и Новия дневен ред за развитие на градовете.

Мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове е създадена през 2004 г. за насърчаване на сътрудничеството между градовете, които са идентифицирали творчеството като стратегически фактор за растеж. С присъединяването на новите членове тя наброява 180 града от 72 държави. Те ще работят заедно за една обща цел: утвърждаване значимостта на творческите и културните индустрии в плановете за развитие на местно, регионално и международно ниво. Следващата годишна среща на творческата мрежа ще се състои в полските градове Краков и Катовице през юни 2018 г.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни