Св. Харалампий и Трифон Зарезан в Поповци

Sv.-Haralampii-i-Trifon-Zarеzan-v-Popovtsi
trifon-zarezan-popovtsi-2.JPG
Традиция е по празничния календар на Народно читалище „Дядо Стойно- 1927” да се честват всички празници и да се предават на младите обредите и обичаите.

Две в едно стана честването на 16 февруари 2019 година (събота), когато да почетат Св. Харалампий и Трифон Зарезан в салона на читалището се събраха над 100 човека - млади и стари, малки и големи, и се заформи празник на меда и виното и доброто настроение. Зарязването се извърши на лозите на кметицата Румяна Иванова и с менчето с вино, погачата, китката със здравец и чемшир с много песни, хора и добро настроение присъстващите благословиха домакините и им пожелаха берекет през цялата година. Вокална група „Росна китка” с ръководител Цанка Иванова изпя най-хубавите си песни за празника и се извиха кръшни български хора с участието на Клуб за народни танци ”Балканджии” с ръководител Янка Колева.

Конкурсът за най-добър мед и най-добро вино привлече над 20 производители на вкусния пчелен мед и хубавото домашно вино. Председателят на журито Иван Лесев поздрави победителите с пожелание за берекет и нова реколта хубаво вино. Победители станаха Христо Кирилов, Слави Славов, Пенка Кръстева, Станьо Иванов, Пламен Пенков. За най-добър мед награда получи Стефан Данев.

Много млади хора уважиха празника и приеха традицията от своите родители, баби и дядовци. Песни, танци, хубаво вино, сладък мед и добро настроение с хубавата народна музика - така се празнува в Поповци.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото