Промените в движението - обща грижа и споделена отговорност

МИГЛЕНА ВЪГЛЕНОВАЕКСПЕРТ „ПУБЛИЧНОСТ И ВИЗУАЛИЗАЦИЯ“, ОБЩИНА ГАБРОВО	По повод публикация в
Промените в движението - обща

МИГЛЕНА ВЪГЛЕНОВАЕКСПЕРТ „ПУБЛИЧНОСТ И ВИЗУАЛИЗАЦИЯ“, ОБЩИНА ГАБРОВО По повод публикация в бр. 227 от 1 октомври 2014 г. на вестник „100 вести”, стр. 2, с автор Минка Минчева, озаглавена „Кой контролира временната организация на движение в Габрово?“, Общи

През последните години Габрово, освен като географски, се превърна и в център на мащабен инвестиционен процес.
В момента на територията на града продължават да се реализират строително-монтажни работи по интегрирания проект за воден цикъл и проекта за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда.
Мащабът на дейностите налага временни неудобства и промени в обичайния ритъм и движение. Това, безспорно, е предизвикателство и тест за отговорните институции и за изпълнителите, за толерантността и дисциплината на всички нас – жителите на Габрово.


Изпълнението на строителните работи по кръстовището до Консултативна поликлиника обхваща три етапа с въвеждане на временна организация на движение по три начина, за да се осигурява и транспортна достъпност.
Засегнати са улиците „Брянска“, „Стефан Караджа“ и „Емануил Манолов“. Участъкът, съвпадащ с ул. „Брянска“, е част от републикански път I-5 „Граница Велико Търново-Дряново - Габрово - граница Стара Загора“ от км 147+970 до км 148+180.
Изпълнителят на строителните дейности ДЗЗД „Градска среда – Пътстрой Габрово“ е получил на 28 април 2014 г. от Агенция „Пътна инфраструктура“ разрешение за временно ползване на части от пътното платно, както и заповед да организира движението на МПС. Ограничението се налага съгласно одобрен проект за временна организация за безопасност на движението и представен линеен график при спазване на изискванията на Наредба № 3/16.08.2010 г. Поставената на място сигнализация се проверява и приема с протокол от комисия с представители на Областно пътно управление - Габрово, сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Габрово, Община Габрово, изпълнителя и строителния надзор. Временната организация се контролира от инвеститора - Община Габрово, и сектор „Пътна полиция“. Изпълнителят търпи санкции, ако не я поддържа в изправност.
В рамките на два дни – 24 и 25 септември, при създадена добра организация се извърши асфалтополагане, част от водния проект, в топ центъра на Габрово по улиците „Брянска“ и „Скобелевска“, които са ключов възел на транспортния трафик. Движението бе силно ограничено, но не и затворено. Предварителна информация за ограниченията бе публикувана на интернет страницата на Община Габрово и проекта, както и в местните медии. За да бъдат избегнати критични ситуации при пресичането на пешеходни и автомобилни потоци, беше осигурено съдействие от страна на полицията, а по трасето на асфалтовите работи бяха поставени сигналисти от фирмата изпълнител, които допълнително регулираха движението в районите на пешеходните пътеки.
Изпълнението на строително-монтажни работи по няколко обекта, в близост един до друг, несъмнено създават затруднения и избягването на конфликтни моменти е почти невъзможно. Нека все пак се съгласим, че ако в продължение на няколко дни, шофирайки в центъра, ни се е наложило да изчакваме по-дълго, то в столицата или в някои по-големи градове задръстванията са ежедневие. Притеснението е още по-голямо, когато гониш срокове, съобразяваш се с метеорологичната обстановка и следиш за поетите пред обществото ангажименти.
Община Габрово още веднъж призовава жителите и гостите на града да проявят разбиране и търпение до приключване на строителните работи, както и да преминават с повишено внимание в районите с въведена временна организация.
Темата за контролната дейност на институциите е актуална и с постоянен срок на действие. Гражданският контрол и свободното изказване на мнение и отношение е задължителен елемент на демократичното ни общество и коректив за институциите. На риторичния въпрос „Има ли Община?“ ще отговорим риторично: „Общината – това са хората“. И нека не го възприемаме като клише, а като споделена отговорност!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото