Специализираната болница по кардиология във Велико Търново навърши 15 години

Болницата планира дейности за лечение на белодробна емболия, превенция на мозъчни инсулти, намаляване на усложнения от диабети др.

На 31 октомври 2023 г. специализираната болница по кардиология навърши 15 години.
До момента екипите са помогнали на 40 720 пациенти – 3 640 с остър миокарден инфаркт, а над 2 217 са прегледани или консултирани по програмата „Грижа за Вас“ в малките населени места в региона. 
По време на пандемията от COVID-19 в болницата се лекуват близо 300 пациенти. Специалистите подпомагат работата и на други здравни заведения – лекари от кардиологичната болница дават дежурства, за да може държавната белодробна болница „Д-р Трейман“ да продължи да работи.
Близо 2000 пациенти са безплатно консултирани по дългосрочната национална програма на Българския Кардиологичен Институт „Живот след COVID“. 
Вече 15 години лекарите проследяват дългосрочно състоянието на своите пациенти чрез контролни прегледи, по телефона и в разговори със семейните лекари, а пациентите им отвръщат с доверие и множество благодарствени писма.
От болницата планират създаването на екип за лечение на пациенти с белодробна емболия, съставен от инвазивен кардиолог, клиничен кардиолог, анестезиолог-реаниматор и сърдечен хирург. 
Ще развиват програма за „Превенция на мозъчния инсулт чрез диагностика и лечение на стенозата на сънната артерия“ в сътрудничество с ОПЛ. 
Предстои създаване на програма за намаляване на риска от ампутации при болните със захарен диабет, ранна диагностика на болните с риск от критична исхемия, възстановяване на кръвоснабдяването на крайниците и лечение на рани. 
Традиционно ползотворното сътрудничество с личните лекари и специалисти от града и региона повишава качеството на здравните грижи и подобрява достъпа до високоспециализирана лекарска помощ.  

Историята на един спасен човешки живот

Велко Вълчев и д-р М. Генчева

Велко Вълчев е на 61 години. На 4 август 2022 г. на път за вкъщи получава силна болка. 
„Започнах да се потя, да се задушавам. Само успях да кажа на съпругата ми, която шофираше в момента, да кара бързо.“
Тя решава да го докара направо в Специализираната болница за активно лечение по кардиология  – Велико Търново. 
„Помня само стъпалата, по които се качих, и нищо повече“ – казва Велко. Болният е посрещнат от дежурния екип, който установява, че пациентът е с остър миокарден инфаркт. При настаняването на Велко в интензивния сектор той изпада в клинична смърт. За да спасят живота му, дежурният екип започва незабавни реанимационни мероприятия в пълен обем – сърдечен масаж, обдишване, налагат се неколкократни дефибрилации и дори включването му на апаратна вентилация.
Битката за живота му продължава близо 40 минути, докато лекарите успяват да стабилизират състоянието на Велко. Но борбата не свършва дотук. Следващата стъпка е нуждата спешно да се възстанови кръвоснабдяването към сърдечния мускул в засегнатите зони с поставянето на коронарен стент.
В следващите 2 дни състоянието на Велко е тежко, остава на апаратна вентилация. Лечението и грижите дават своите резултати. Велко преодолява шоковото състояние, започва да диша самостоятелно, но след като идва в съзнание, лекарите установяват, че няма спомен за случилото се и никого не познава.
- Първото нещо, което си спомням, е как влизат различни хора в медицински екипи, но за мен непознати“
През следващите дни, постепенно започва да възвръща паметта си до степен да си спомня миналото, да познава  медицинския екип и близките си и да разговаря с тях.
Изписан е на десетия ден в добро общо състояние. Оттогава, винаги когато почувства и най-малкото неразположение, идва в болницата.
 „Идвали сме и в 2 часа през нощта, винаги са го преглеждали“ – допълва съпругата, „никога не са били сърдити или пък да ни се скарат. Невероятни хора!“
Днес Велко казва: „Просто имах огромен късмет, че дойдохме тук. Много сме благодарни аз и съпругата ми на тези страхотни лекари! Буквално ме върнаха от оня свят!“

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни