Разследват ТЕЛК-решения с невярно съдържание

Razslеdvat TELK-rеshеniya s nеvyarno sadarzhaniе
Решенията на ТЕЛК често будят съмнения

Габровска област се настани трайно като лош пример в най обсъжданата от два дни новина – източването на бюджета с фалшиви ТЕЛК-решения. Наред със Силистра, Разград, Враца и Монтана името на Габрово бе споменато с нарушения в тази област и от заместник-главния прокурор Иван Гешев и от главния секретар на МВР Ивайло Иванов. В тази връзка прокурор Гешев обясни че е разкрита престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт и Здравната каса.

Габровска област се настани трайно като лош пример в най-обсъжданата от два дни новина – източването на бюджета с фалшиви ТЕЛК-решения. Наред със Силистра, Разград, Враца и Монтана името на Габрово бе споменато с нарушения в тази област и от заместник-главния прокурор Иван Гешев, и от главния секретар на МВР Ивайло Иванов. В тази връзка прокурор Гешев обясни, че е разкрита престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт и Здравната каса. Според него, „поне половината от инвалидните пенсии отиват в хора, които са социално слаби, но са реално здрави“.

Вписването и на Габровска област в тази схема стана повод да попитаме говорителят на Окръжна прокуратура -Габрово прокурор Людмила Рачева има ли заведени преписки и досъдебни производства за издадени ТЕЛК -решения с невярно съдържание.

На 21 януари в Районна прокуратура Габрово е образувано досъдебно производство, което трябва да разследва пет експертни решения, издадени от ТЕЛК-Габрово, обясни Людмила Рачева. То не е срещу конкретни лица, търси се престъплението и докато не бъде уточнено кой има вина и да бъдат повдигнати обвинения, имена няма да се споменават. Досъдебното производство се води по чл. 212 ал. 2 от Наказателния кодекс. Чл. 212, алинея 1: „Който чрез използване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ получи без правно основание чуждо движимо или недвижимо имущество с намерение да го присвои, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години“. А ал.2 казва: Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който чрез съставяне на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ съзнателно даде възможност на друго физическо или юридическо лице да получи без правно основание такова имущество.“

www.politika.bg                                                                                                                  Карикатура: Ивайло Цветков

Досъдебното производство в Районната прокуратура в Габрово е „че за период от октомври 2017 г. до септември 2018 г. при условията на продължавано престъпление, чрез съставяне на документи с невярно съдържание, ескпертни решения, съставено от ТЕЛК-Габрово, съзнателно е дадена възможност на други лица, да получат чуждо движимо имущество“, т. е. пари за някакъв процент инвалидност. И дали на въпросните са здрави или са получили от комисията по-висок процент инвалидност.

Петимата с разследваните експертни решения са на различна възраст - мъже, жени, деца, каза прокурор Рачева, без да уточни бройки и заболявания, за които са получавали пари. И уточни, че тези пет решения са на вниманието на прокуратурата за момента, в бъдеще може да има още разследвани за същото.

Срокът, за който трябва да приключи работата на полицията и прокуратурата е два месеца, но винаги съществува възможност, поради правна сложност, той да бъде удължен.

Ще припомним, че според прокурор Иван Гешев държавата изплаща годишно 1,7 млрд. лева за инвалидни пенсии, а това е свързано и с редица социални услуги като получаване на безплатни винетки, безплатни дърва за огрев, допълнителна месечна помощ, средства за рехабилитация и други. Парите изтичат при здрави хора и не достигат до тези, които реално се нуждаят от тях. В Силистра, например, била констатирана мрежа от посредници, които уреждали ТЕЛК-решение срещу 600 лева. В някои градове обаче сумата достигала до 2500 лв. Според него вината е в държавата и съответните трудово-експертни лекарски комисии. Всички замесени в схемата носят наказателна отговорност. За последния месец имало вече образувани 4 досъдебни производства и 7 прокурорски преписки.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото