Разнообразие от стилове в изложбата от пленера в Боженци

<p>Разнообразие от стилове и творчески почерци впечатляват в богата изложба
Разнообразие от стилове в изло

Разнообразие от стилове и творчески почерци впечатляват в богата изложба от завършилия Международен пленер по живопис „Боженци 2014“, която беше открита на 30 септември в Художествената галерия „Христо Цокев“.

НАДЕЖДА ТИХОВА


Традиционното културно събитие се състоя за 36-ти път от 23 до 30 септември. Тази година в пленера участваха двама художници от Чехия – братята Петр и Квирин Йедличка, чиито платна ярко контрастираха на картините на българските им колеги. Габровецът Стефан Монев беше комендант на пленера, а в него участваха още Емилия Арабаджиева, Анелия Бояджиева, Йорданка Шиякова, Пламен Малинов, Ива Савчева, доц. Йордан Йорданов, както и младите художнички Диана Дочева и Христина Георгиева. За първи път през тази година, благодарение на „совалките“ на Стефан Монев, за финансиране на пленера си подадоха ръка няколко институции – Общината, галерията, ДХС, АИР „Боженци“, АЕК „Етър“ и спонсорът от частния бизнес Дочо Дочев, управител на фирма „Дорема“. Според зам.-кмета Нела Рачевиц това е верният път за провеждането на пленера и занапред. Тя подчерта също, че за първи път през тази година сред участниците в пленера са включени и две съвсем млади художнички.
„Изкуството преди всичко ме накара да направя този жест – обяснява един от спонсорите - Досьо Досев. - Обичам рисуването, обичам да рисувам самият аз, освен това Стефан Монев ми е познат и приятел, както и почти всичките габровски художници. Аз участвам като спонсор не само със средства за купуването на материали, а и с откупка на картина на някои от художниците. Много харесах творбите на Йордан Йорданов, на Пламен Малинов, на младите художнички Диана и Христина, на Стефан Монев и на чешките художници с много специфичен стил.“ Според Досев колегите му от бизнеса може би също биха дарили пари, но не са научили за този пленер. Според него художниците трябва да направят повече, за да рекламират своята работа.
Повечето от ценителите, дошли на изложбата, харесаха много експресивните творби на преподавателя във Великотърновския университет доц. Йордан Йорданов. Според него ценното във всеки пленер е срещата с колеги, която винаги обогатява и винаги има нещо ново, което да научиш и усетиш. Общуването между различните художници и обмяната на опит според него е най-ценното, но не бива да се забравя и приказното място Боженци.
В изложбата са включени общо 46 творби на 11-те участници в пленера. Посетителите биха могли да открият творби за всеки вкус.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни