Раздадоха наградите на победителите в 23. Биенале на хумора и сатирата

Топ новина! <p>Голямата награда на 23. Биенале на хумора и сатирата в
Раздадоха наградите на победителите в 23. Биенале на хумора и сатирата

Голямата награда на 23. Биенале на хумора и сатирата в изкуството „Златен Езоп“ за първи път в историята на международния конкурс беше присъдена на група от нелегални български художници под името „Destructive Creation”.

За първи път в историята му „Златен Езоп“ беше присъден на група от нелегални творци

Голямата награда на 23. Биенале на хумора и сатирата в изкуството „Златен Езоп“ за първи път в историята на международния конкурс беше присъдена на група от нелегални български художници под името „Destructive Creation”. За първи път Голямата награда е толкова голяма и като парична равностойност – впечатляващите 5000 лева, осигурени от Община Габрово и Министерството на културата. Връчването й обаче беше повече от необичайно. Кметът Таня Христова подаде ценната статуетка и грамотата на мъж с яке с качулка, който така светкавично се мушна под една завеса, че се виждаха само ръцете му. Дори и за наградата групата отказа да излезе от анонимност. Творбите, с които се представя в Биеналето, са всъщност снимки на творенията им в градската среда на София като претворяването в цвят на фигурите от Паметника на Съветската армия. Според някои това по-скоро е вандализъм, а не творчество, но авторитетното международно жури на Биеналето има друго мнение и смята че това е изкуство, което заслужава награда. Според Франсис Маккий – член на журито от Ирландия, творбите на групата се вписват най-добре в духа на днешното време и показват дистанцията между управляващите и обикновените хора.
За първи път през тази година наградата на град Габрово „Гаскар“ беше определена да се даде на млад автор до 40 години. Неин лауреат стана Томаш Моравец. Творбата му според директора на Дома на хумора Маргарита Доровска е уникална гледна точка към един прекрасен град – Братислава.
Специалната награда за съвременно изкуство от 2000 лева, осигурена от Министерството на културата, ще замине на адреса на Лия Хюсън от Ирландия, която подобно и на други от наградените автори не успя да дойде за церемонията и изпрати поздравите си към Габрово и Биеналето на видео.
И в това издание на международното събитие бяха осигурени награди от редовния спонсор на ДХС - „Скални материали“ АД Русе. Специалната награда беше разделена на две награди от по 1500 лева за българските художници Димитър Рашков и Алла Георгиева. Рашков също не дойде да си получи наградата, а изпрати свой видео поздрав.
В областта на съвременното изкуство бяха присъдени и специални отличия – дипломи на Рубен Санчес и Мохамед Чънди, Любен Петров, Патрик Топичник, Чаглар Окур и Сандра Араужу.
Голямата награда за карикатура от 3000 лева, осигурена от Министерството на културата и Община Габрово бе присъдена на известния български карикатурист Трайко Попов. Според члена журито – известният с политическата си сатира „невъзпитан“ карикатурист и габровец Христо Комарницки Трайко Попов е бил определен единодушно от всички членове на журито за победител заради нежността и поетиката му, но и сатиричната острота в отразяването на темата на Биеналето.
Наградата за карикатура от 2000 лева за Никола Листес от Хърватия също не беше получена от лауреата. И той изпрати видеопоздав.
За първи път в това Биенале бе учредена награда за печатно издание в областта на карикатурата. Паричната й равностойност е 1000 лева, осигурени от Община Габрово. Те ще бъдат изпратени на италианската карикатуристка Тоти Бурати. За първи път беше предвидена награда и за анимирана карикатура, но журито прецени тя да не се връчва. И макар че награждаването приключи, на финала на церемонията Маргарита Доровска обяви, че през следващите дни Лайънс клуб в Габрово ще обяви и награда на публиката за най-харесаната от нея творба.
Това издание на Биеналето се проведе по нов регламент и се състои от кураторска изложба „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) и конкурсна изложба в два раздела – карикатура и съвременно изкуство. Организатори на престижния международен форум са отново музеят „Дом на хумора и сатирата“, Община Габрово и Министерството на културата. Темата на Биеналето „Да се смееш в лицето на ...“ е вдъхновила общо 750 автори от 78 държави, които изпратиха 1308 творби за участие в изложбите (464 карикатури, 813 произведения на съвременно изкуство и 31 творби за кураторската изложба). Една трета от авторите участват за първи път в Биеналето, което е доказателство за неговата растяща популярност сред младите творци, както и в по-далечни и екзотични страни.
За първи път в това издание творците кандидатстваха за участие онлайн с по 3 снимки на творбите си. Според директора на Дома на хумора Маргарита Доровска именно това съвременно удобство, което спестява разходи за изпращане и връщане на неприетите творби, е причината много повече творци от повече държави да заявят желание за участие и да се постигне впечатляващ резултат от участници в историята на Биеналето.
Избраните за участие в изложбите творби могат да се видят в залите на Дома на хумора и сатирата до края на месец септември. Конкурсната изложба включва 106 карикатури и 77 творби на съвременното изкуство. Изложбата на съвременно визуално изкуство „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) представя 31 творби на 27 автори от 19 държави – фотографии, колажи и видеоинсталации.
В рамките на Биеналето своя самостоятелна изложба „Картини от ателието ми“ представя и Николай Ангелов-ГАРИ – лауреат на Голямата награда „Златният Езоп“ от 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015.
След церемонията по награждаването на участниците и гостите на Биеналето бе предложено парти с известните DJ Жулиета Интергалактика и Stoyo & Jeevs.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни