Проф. Николай Желев, който създаде изкуствено човешко сърце с диаметър 1 мм: „Ще може да се подменят „разбити” сърца“

Водеща! Prof.-ZHelev-e-gord-s-d-rscherya-si,-koyato-sledva-st-pkite-mu
Проф. Желев е горд с дърщеря си, която следва стъпките му
Проф. Николай Желев е световноизвестен учен, признат за гений заради създаването на изкуствено сърце с дължина 1 милиметър.

Разработил новия орган в началото от стволови клетки, а впоследствие препрограмира кожни клетки за тази цел. Това велико постижение му донася адмирациите на научната и медицинска общност, но и популярност във Великобритания, Европа и САЩ. У нас придоби популярност, когато професорът организира Световен конгрес по биооткрития и доведе учени от целия свят. Днес Николай Желев е професор в университета в град Дънди, Обединеното кралство. Той е световен лидер в областта на фармацевтичните изследвания. Желев е почетен професор в 8 университета във Великобритания, Китай, България и Русия. Бил е първият почетен консул на нашата страна в Шотландия. За неговото световно дело, за преподавателите му, за семейството и за други неща от живота разговаряме с именития учен.

- Проф. Желев, за читателите и за нас, неспециалистите, да „разчетете” какво значи изкуствено човешко сърце – 1 милиметър?

- Създаването на човешко сърце от стволови клетки де факто е дизайнерско сърце, което се създава от човешки клетки, които се програмират да се превърнат в клетките, изграждащи човешкото сърце – кардиомиоцити. Размерът 1 милиметър е предназначен за целите, за които ще го използваме, а не използваме тези изкуствени сърца за трансплантация. Аз съм молекулярен фармаколог, а колегите измислят лекарствени вещества и търсят ефективни методи за тяхното тестване. Така че търсихме лекарства срещу сърдечната хипертрофия и за тази цел ни трябваха човешки сърца и то с хиляди. Тук ще кажа, че всяка клетка съдържа информация за организма като цяло и това е много демократично, независимо от факта, че после тази клетка се дели и се дефиренцира в кожни клетки, очни клетки, нокти, косми и т. н. По този начин, знаейки кода, къде е клавиатурата и какви бутони да натиснем, можем да накараме една „невинна” клетка, непрограмирана да я направим каквато и да е клетка от нашия организъм. И ние програмирахме такива клетки да станат кардиомиоцити. После те се „самосглобяват” и образуват тези мини сърца.

- А как попаднахте в дряновското село Царева ливада, знам, че Вие сте от Чирпан?

- Така е. Аз съм от Чирпан, а жена ми е от Търново и искахме да имаме „наше” село, където да се виждаме и ходим летните месеци. В Шотландия се запознахме с едни прекрасни хора от Дряново, станахме приятели и покрай тях започнахме да гледаме с добро на този край. Купихме в това прекрасно село Царева ливада една къща и мислехме да идваме периодично. Покрай ковидкризата се задържахме и това, което ни свърза със селото, са нашите добри съседи. Мислехме първоначално тази зима да се върнем в Шотландия, но се оказа че можем да творим и оттук, благодарение на хубав интернет. А за другар имаме едно куче, беше бездомно и ние го приобщихме, така да се каже, към нас. И си помислихме как ще оставим нашето куче, а ние в чужбина?!

  • Вие сте завършили биохимия в Софийския университет и сигурно познавате проф. д-р Любен Сираков, който е дряновец, и проф. Райчо Димков, който е от дряновското село Гостилица?
  • - Разбирам, че учен като проф. д-р Любен Сираков, със световна известност, е кореняк дряновец. Той, заедно с академик Асен Хаджийолов са едни от основателите на днешната модерна биохимия у нас. По мое време тя привлече много млади хора, които я завършиха успешно. Тя е науката, която дава обяснение на много медицински и биологични процеси. Ако наистина искаш да вникнеш в дълбочина на едно заболяване, трябва да го познаваш на молекулно ниво и да търсиш съответното лекарствено вещество. Проф.Райчо Димков беше декан на биологическия факултет при Софийския университет, голям и изявен учен, и се надявам да се видим с него в този край.

- Сигурно сте доволен, че дъщеря Ви също е лекарка и върви по Вашия път. Този факт не може да не Ви радва?

- Аз съм горд с нея, че избра медицинските науки за своята кариера. Тя е лекар, специалист по инфекциозните болести. Натрупа международен опит, като обиколи много болници по света. Беше в много бедни страни като Свазиланд, Колумбия, Камбоджа, а сега практикува в Шотландия, Глазгоу. Често ни посещава в Дънди и дискутираме научните проблеми. Мога смело да кажа, че българската медицина е на едно стабилно ниво и обслужването у нас не е под нивото на Великобритания като пример. Колкото и да сме против умението на българските лекари, даващи душа и сърце за болните хора, макар че има какво да се желае и реформира в нашата медицина.

- Казали сте на едно малко дряновско момче, че като стане голям и едно момиче му „разбие” сърцето от любов, Вие ще му помогнете с Вашето откритие на изкуственото сърце?!

- От една страна ние „разбиваме” здрави сърца, ние ги „разболяваме” с цел да ги лекуваме. От друга страна тези, създадени от мен и колегите ми изкуствени сърца от стволови клетки, са един вид „резервни” части за създаване на голямо изкуствено човешко сърце, което е направено от собствени клетки. Така че ще може да се подменят сърцата, „разбити” по една или друга причина - стрес, психологичните фактори, драмите на сърцето и т. н.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни