Престижна награда за Пенка Кунева, композиторката с габровски корен

Водеща! Penka-Kuneva-e-s-baba-si-Boyanka-i-maika-si-Kina
Пенка Кунева е с баба си Боянка и майка си Кина
В началото на април т. г. в медиите изтече кратко съобщение, че живеещата в САЩ Пенка Кунева е получила награда Грами за композиция.

Композира филмова музика, а също така и музика за видеоигри и телевизионни предавания. Наградата ѝ се присъжда за музиката към филма „Жени воини“ (Women warriors). Филмът е посветен на 60 активистки, между които децата Малала и Грета Тунберг, борци за правата и свободите на жените по света. 

Истинска рядкост е българин или още по-малко габровец да получи такава голяма награда в областта на културата и изкуството и да добие широка международна известност. Пенка Кунева е наследила любовта към музиката и е възпитана в духа на музикалните традиции от поколения преди нея.

Композитор, музикант и музиковед, Пенка Кунева е родена в гр. София през 60-те години на ХХ век в семейството на Динко Кунев и Кина Проданова. Баща ѝ е от стар панагюрски род, по професия химик, и е работил в ХТЕИ – София. Майка ѝ е музиковед и изследовател на нашата и световна класическа музика, с големи познания по теорията на музиката и нейната история. Написала е и публикувала редица трудове по тези теми. Родена е в Габрово, завършва с отличие Средното музикално училище в Русе и продължава образованието си в Държавната консерватория в София, специализира в Москва. Дълги години работи като професор в Българската държавна консерватория. Издала е редица научни трудове – за сонатната форма в творчеството на Франц Шуберт, за симфониите на Александър Райчев и за музиката на Бенджамин Бритън.

Важно място в творчеството на проф. Кина Проданова заема фундаментален труд „Из музикалното минало на Габрово“, написан заедно с баща ѝ Стефан Проданов. Животът на Стефан Христов Проданов изцяло е отдаден на музиката. Като десетгодишен ученик започнал да учи музика, свирил в оркестъра на Априловската гимназия в Габрово, след това е хорист в гимназиалния хор. Продължава образованието си в София и пее в различни хорови състави, участва в представления на оперетата, работи и като музикален педагог и диригент. При завръщането си в Габрово се включва активно в музикалния живот на града, участва в организирането на оперетен състав и на работнически хор от персонала на габровски индустриални предприятия. Дълги години работи като секретар на габровското музикално дружество. Съпругата му Боянка Драганова Проданова е свързана с рода Сапунджиеви, който започва от гр. Лом и сред тях има много музиканти.

Прадядото на Пенка Кунева - Христо Проданов, е роден в Габрово. Рано останал сирак, учи обущарския занаят, продължава да се труди и на 25-годишна възраст е признат за майстор и създава обущарска фабрика в Габрово. Самият той не е имал възможност да продължи образованието си е бил дарител на ученици от Априловската гимназия и завещава голяма сума на създаденото в Габрово читалище „Априлов - Палаузов“.

Брат му Васил Проданов е бил военен музикант, свири на кларинет и обой. Като младеж, по време на Руско-турската освободителна война постъпва като доброволец в Българското опълчение. След завършване на войната остава във войската, в състава на 20-ти Етърски пехотен полк в гр. В. Търново и свири в полковата духова музика. Заминава за Одеса и постъпва в състава на духовата музика на Одеския военно-морски флот. През цялото време е имал контакти с габровски музиканти, бил е близък приятел с композитора Емануил Манолов, създател на съвременната българска музика. Неговото име и сега носи Домът на културата в Габрово и неговият паметник се извисява пред монументалната сграда на Дома.

Третият им брат Пенчо Проданов е роден в Габрово. Майка му Трохана Халачева е сред най-известните габровски изпълнителки на български народни песни. Пенчо изучил тънкостите на шивашкия занаят и бил търсен майстор шивач на църковни одежди и други модни облекла. Бил е офицер в Българската армия, многократно награждаван с военни отличия. Загинал е със смъртта на храбрите в битката при Каймакчалан, по време на Първата световна война (по някои сведения в битката при река Черна в Македония). Тези битки са останали в нашата история като поврат в хода на войната и поради огромните човешки загуби, повечето герои са останали безименни и в архива липсват данни.

Тримата братя Проданови са синове на Продан Василев – най- големия син на Васил Пенчев от с. Думници, Габровско. (Книгата на Петко Ботев „Родът на Васил Пенчев от с Думници“, Габрово, 2021.)

Творческата биография на Пенка Динкова Кунева е много богата. Завършва средното си образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и висше в Националната Музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, специалност Музикална теория и анализ през 1990 г. София. След това продължава образованието си в САЩ, в частния Университет „Дюк“, гр. Дърам, щат Северна Каролина с пълна стипендия по композиция и през 1997 г. защитава докторска степен по композиция - първият докторант по композиция в този изтъкнат университет. Това ѝ спечелва и зелена карта за пребиваването в Щатите като чужденец с изключителни способности.

Остава да живее и работи в САЩ като композитор и оркестратор на свободна практика. Тя е главният оркестратор на музиката във филмите „Елизиум“ с Мат Деймън и Джоди Фостър и „Играта на Ендър“ с Харисън Форд, на „Костенурките Нинджа“ и др. Тя е втората жена главен оркестратор на блокбъстъри в Холивуд след Шърли Уолкър. Нейно дело са музиката за видеоигрите „Prince of Persia“ („Принцът на Персия“), музиката към ММО игрите „World of Warcraft“ и „StarCraft“, към филмите „Transformers“ 1, 2 и 3, филма „Ада“ на Милко Лазаров, носител на много международни награди; на филмите „Тъга“ на Габриела Ледесма и „Среща“ на Пол Саламов. Писала е музика за телевизионното шоу Revenge; работи в Космическия център Кенеди във Флорида, където е написала музиката към много от филмчетата, прожектирани в музея. Издала е няколко авторски албума: „Невидимата нишка“, „Приключенията на Одисей“, „Жената астронавт“ и „Прераждане“, от които най-награждаван е „Жената астронавт“ и благодарение на който Кунева добива известност и бива поканена да работи в Космическия център Кенеди. От 2012 г. работи като композитор в собствено студио – „Kouneva Studios“. От 2014 г. е в Консултативния борд на Конференцията на разработчиците на игри, ментор на стипендиантите на GANG (Game Audio Network Guild). Като гостуващ артист чете лекции и води семинари в университета „Дюк“, в Музикалния колеж Бъркли, колежа Дейвидсън, Университета на Южна Калифорния и много други. Пенка Кунева присъства в два учебника за композирането на музика за видеоигри, както и в два документални филма от 2016 г. за филмова музика. Тя се изявява и като ментор на екипи, сред нейните протежета са много холивудски композитори и оркестратори. През 2015 г. създава и финансира т.нар. оркестрово четене на завършилите университета „Дюк“ композитори със симфоничния оркестър на Северна Каролина: музикалният департамент на „Дюк“ излъчва двама дипломирали се композитори, които получават възможност композициите им да бъдат записани от национални оркестри, което да им даде старт в кариерата.

Омъжена е за музикалния редактор Даниел Швайгер (2004) и има една дъщеря (2006). Има две по-малки сестри – Боряна и Десислава, които също работят и живеят в САЩ.

(По материали от Държавен архив - Габрово, Държавен военен архив - Велико Търново и най-вече от материала „Родът на Продан Василев Пенчев“ на Евдокия Стоянова от гр. Габрово, ревностен изследовател на родословието.)

Материалът е изпратен от Антония Гидулска - Събева

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото