Представиха книгата на Веселин Димитров за Девическия манастир

Prdstaviha-knigata-na-Vslin-Dimitrov-za-Dvichskiya-manastir
Представиха книгата на Веселин Димитров за Девическия манастир
Книгата на Веселин Димитров "Габровският девически манастир "Св. Благовещение" беше представена пред габровци в Националния музей на образованието в сряда.

 Книгата на Веселин Димитров "Габровският девически манастир "Св. Благовещение" беше представена пред габровци в Националния музей на образованието в сряда. Първото пълно изследване на история на манастира, унищожен през 1959 година, е писано на основата на многобройни документи от държавните архиви в Габрово и Велико Търново, както и по спомени на съвременници и лични впечатления на автора, посещавал манастира.
 Според началника на Държавен архив – Габрово Стефка Василева, която откри събитието, излизането на тази книга е празник за краеведската книжнина, защото тя се обогатява с историята на духовната институция, която е имала важна роля в живота на габровци. Стефка Василева подчерта и заслуга за излизането на книгата на двамата спонсори на нейното издаване -  Мариян Михайлов и Димитър Дренски, които заслужават благодарност.
 Авторът и неговото изследване бяха представени от главния експерт в Държавен архив – Габрово Катя Гечева, написала предговора към книгата. Тя предположи, че пълната зала и интересът към автора и книгата му са свързани и с популярността, която му носят редовните му публикации на исторически теми на страниците на вестник „100 вести“. Те се следят с интерес от голям брой читатели и извън Габрово. Катя Гечева подчерта, че тази книга е втората за Веселин Димитров. Първата е за село Поповци, издадена през 2014 година. Освен това от 2015 година до днес на страниците на „100 вести“ Веселин Димитров запознава габровци с историята на мостовете на Габрово, часовниковата кула, хотелите, хановете, архитектурните паметници. Той сподели с читателите и биографиите на видни, но позабравени габровци, разказа увлекателно за събития и факти от миналото, които не са отразени от други автори. Катя Гечева обясни подкрепата на Държавен архив - Габрово за тази книга и представянето на нейния автор с политиката и традицията на Архива да се подкрепят авторите, които използват архивни документи. Според нея, за да се появи на бял свят книгата, Веселин Димитров е прегледал и прочел стотици документи и е положил огромен труд. Катя Гечева разкри, че книгата е била готова още преди три години, но излиза сега, благодарение на спомоществователите. „С тази книга Веселин Димитров сложи точка на историята на православните храмове в Габрово – обобщи още Катя Гечева. - Затвори един кръг. Трите храма имат свои истории, а сега, независимо че Девическият манастир е разрушен, за него, историята на храма и всички сгради, които са се намирали в него, можете да прочетете в неговата книга.“
 Авторът също изрази голямата си благодарност и признателност към спомоществователите – Мариян Михайлов и Димитър Дренски, както и към експертите на Държавен архив – Габрово и на екипа на библиотека „Априлов-Палаузов“. „През целия си съзнателен живот, като изключим професионалните ми задължения, съм се занимавал със събиране и изучаване на материали от историята на Габрово и на Габровския край – сподели Веселин Димитров. - Това е едно мое хоби, което съм правил винаги с голямо удоволствие. През последните три години проучвам много документи, за да подготвям тематични публикации във вестник „100 вести“, които разкриват миналото на нашия град и излизат всяка събота. В повече от 120 публикации бяха засегнати разнообразни теми.“
 Веселин Димитров разказа накратко, но емоционално, за мотивите си за написването на книгата за габровския Девически манастир, за превратностите в неговата съдба и различните изпитания, през които са преминали той и неговите обитателки през 120-годишната му история, докато се стигне до неговото унищожаване през 1959 година. Веселин Димитров припомни, че през 2019 година се навършват 60 години от варварския акт на тогавашната власт и той се надява, че книгата му с историята на манастира ще бъде възприета като един скромен паметен знак за това духовно гнездо в сърцето на Габрово.
 Представянето на книгата предизвика емоционална реакция у бившия кмет, патриот и любител на историята Иван Ненов, председател на сдружение „Памет габровска“. Според него Веселин Димитров с тази книга „удря камбаната“ и буди съвестта на габровци, защото събарянето на манастира е „най-големият грях, който градът е понесъл досега“. Иван Ненов сподели разочарованието си от много хора заради факта, че и до ден днешен никаква част от този паметник не е възстановена, че няма „поне една следа, че на това свято място някога е имало духовно средище“. От 1959 година досега всички управляващи в града не са направили нищо за паметта за манастира, подчерта още Иван Ненов и благодари на Веселин Димитров, че с книгата си „удари камбаната“ и пожела историци и журналисти да продължат да я удрят.
 Веселин Димитров раздаде автографи на закупилите книгата. След това той сподели, че единият от мотивите му да се заеме с историята на Девическия манастир е, че сред калугерките е била и негова роднина – монахиня Ксения. А препратката му към бъдещето е повече да не се допускат такива вандалщини, да има нещо, някакъв паметен знак на мястото, където е било това духовно средище. Що се отнася до плановете му за бъдещи публикации, той има много идеи. Има дори готови почти 800 страници за една бъдеща книга. Чакат го и  много материали, събрани от него, както и непроучени в Архива, които предлагат широко поле за действие „стига да има време и здраве“.
 Единият от спонсорите на издаването на книгата Мариян Михайлов сподели след събитието, че е израсъл в Габрово и помни манастира. Но поколенията, които идват след нас, ако се интересуват от нещата, които са се случвали в родния им град, могат да научат какво е било единствено и само от книгите. „Аз с интерес чета статиите на г-н Веселин Димитров от няколко години – сподели още Мариян Михайлов. - Сега от последните публикации в „100 вести“ се интересувам най-вече от спортните дружества в миналото. Затова с колегата ми Димитър Дренски сме решили, че ако Димитров напише отделна книга за тях, ние ще финансираме издаването й.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

Към началото