Представиха книга за Новата махала

Rositsa-K-neva-i-TSvyatko-Kovachev
Росица Кънева и Цвятко Ковачев
На 26 април във фоайето на зала „Възраждане“ бе представена книгата „Стопанско и културно развитие на с. Нова махла, Габровско“ по ръкописи на Цвятко Ковачев.

Тя се издава по повод 150 години от учредяването на Народно читалище „Зора 1872“ - кв. Нова Махала, гр. Габрово, отбеляза Тодор Цвятков, председател на читалището.
Редакторът на книгата Росица Кънева, председател на „Дружество на писателите“ Габрово, представи автора и ръкописа на Цвятко Ковачев върху, който е работила близо десет години. Емоционален момент бе стихотворението „Бащино огнище“ в изпълнение на малкия ученик Стилиян Генев.
Авторът Цвятко Ковачев (1909 - 1992) е роден в с. Нова Махла (сега кв. Нова Махала на град Габрово) в семейството на ножар. Дългогодишен директор е на Априловска гимназия, директор на Учителския институт, на Окръжен исторически музей - Габрово, 18 години - председател на НЧ „Априлов - Палаузов 1861“, активен общественик.
„Ръкописът ми бе предоставен от неговите племеници Мария и Иванка Ставреви преди повече от десет години с молба и надежда да бъде издаден. Книгата излиза със съдействието на: НЧ „Зора 1872“ в кв. Нова махала по случай юбилейната му 150-годишнина. Дъщерята и синът Дарина и Ростислав Ковачеви дариха ръкописа на читалището.
Оригиналът е на пишеща машина вероятно от 70-те години на миналия век и включва: история на селището, начало и развитие на ножарския занаят, Първо ножарско дружество, завод „Петко Денев“ - създаване и развитие, други занаяти развити в селището - хлопкарство, гребенарство, леене на съчми, изработване на ножици, биографични бележки на най-изтъкнати майстори в ножарството, стругарство, участие в националноосвободителните борби, ,участие на новомахленци във въстанията от 1862 и 1876 години“, отбеляза Росица Кънева. Според нея приносът на книгата е, че Цвятко Ковачев описва и цели родове ножари. Самата тя като потомка на ножарската фамилия братя Данаилови е добре запозната със занаята, историческия момент и ролята на новомахленци през славната епопея на 1876 „пълна с геройство и смърт“….
Росица Кънева сподели, че има също неиздаден ръкопис за ножарството в съавторство на историка Димо Тодоров и Цвятко Ковачев.
Книгата „Стопанско и културно развитие на с. Нова махла, Габровско“ ще бъде представена на новомахленци на 27 април в НЧ „Зора 1872“.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни