Полицията в Габрово и неправителствена организация си подадоха ръка в борбата с домашното насилие

Топ новина! Marina-angelova-blagadari-na-politsiyata-za-s-deistvieto
Марина Ангелова благадари на полицията за съдействието
Фондацията в помощ на жени, претърпели насилие-Флай-Габрово призовава жертвите на насилие да потърсят незабавно помощ

На работна среща служители от Областна дирекция на МВР-Габрово и „Фондация в помощ на жени, претърпели насилие – Флай- Габрово“ обсъдиха основни въпроси, свързани с домашното насилие. Дискутираха се промените в Закона за защита от домашно насилие, превенцията и оказването на помощ на потърпевшите.

Марина Ангелова, основател на Фондацията, призовава жертвите на насилие да потърсят незабавно помощ. Според нея работата по това направление е комплексна, необходимо е взаимодействие и добра комуникация с всички институции на местно ниво. Тя изказа благодарности на служителите от Районно управление-Габрово за положените усилия, за адекватното съдействие, правилните преценки и отговорността по отношение на случаите на домашно насилие на територията на града. Г-жа Ангелова изрази удовлетворение от правилното изпълнение на дейността на дежурните екипи, както и последващата им бърза и адекватна намеса.

През годината на територията на област Габрово са регистрирани 21 (20 за 2022 г.) престъпления от този вид, като 13 (14 за 2022 г.) са били за неизпълнение на заповед за защита, 8 (2 за за 2022 г./ са телесни повреди, а 1 (3 за 2022 г.) досъдебно производство е започнато за закана.

През 2023 г са издадени 79 заповеди по Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), спрямо 74 през 2022 г. По РУ за 2023 г. разпределението за работа по издадените заповеди е следното:

РУ-Габрово – 33 (39 за 2022 г.) заповеди по ЗЗДН;

РУ-Севлиево – 32 (22 за 2022 г.) заповеди по ЗЗДН;

РУ-Дряново – 6 (6 за 2022 г./ заповеди по ЗЗДН;

РУ-Трявна – 8 (7 за 2022 г.)  заповед по ЗЗДН.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни