Поетът Петър Чухов гостува с най-новата си книга

Pet-r-CHuhov-razdava-avtografi
Петър Чухов раздава автографи
По покана на литературния сайт TetraDkata в Габрово отново гостува поетът, писател и музикант Петър Чухов с най-новата си стихосбирка „Тишината е спяща красавица“ на 29 юни в Национален музей на образованието.

    Петър Чухов (1961, София) е автор на 19 книги, от които 14 стихосбирки. Творбите му са преведени на 21 езика и публикувани в над 20 държави. Бакалавър на библиотечните науки на Държавния библиотекарски институт и магистър по социология на СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в Столична библиотека. Съставител, редактор и автор на предговора на първата Антология на българското хайку (2012). Член на жури на младежки литературни конкурси и национални конкурси за хайку.
    Пише музика и текстове, свирил в много рок групи, съосновател на етногрупа „Гологан“.
    Носител е на много награди за поезия, сред които наградата на музея „Башо“ в Япония, „Славейкова награда“, „Иван Николов“ за най-добра стихосбирка, Национална награда за лирика „Иван Пейчев и др.  Последната награда  е от  Националния поетичен конкурс „Христо Фотев“ (2022). Член на Управителния съвет на Българския ПЕН-център. 
 „Едно от най-хубавите неща в поезията на Петър Чухов е там, където  играта с думи оголва мрака между думите.  И в същото време там, където в мрака и абсурда на живота проблясва спасителна светлина – любовна, слънчева или от нощна лампа, все едно. Много зряла книга, превеждаща ни през смъртта и любовта хладнокръвно и топлокръвно едновременно“, отбелязва Георги Господинов, редактор на книгата „Тишината е спяща красавица“.
    На срещата Иван Христов като представи автора отбеляза, че той е голям приятел на литературния сайт  „TetraDkata“ и на Габрово. 
    В разговор с аудиторията поета Петър Чухов сподели, че „TetraDkata“ се е превърнала във важен културен център, в която пишат автори от цялата страна, организира литературни пленери, литературни конкурси с пожелание да издават повече книги. Той коментира прецизната работа на художника Капка Кънева за оформление на книгата, двата цикъла „Утехи“ и „Пространства“.
    Още в началото поетът прочете едно от кратките  в негов стил стихотворения „Искам / след стихотворенията ми / да се обръщат/ като след красиви жени“. 
    За Петър Чухов поезията е начин на общуване, а четенето е начин да се свържем с писателя. Поддържа лични контакти с други автори. Намира, че е много важно човек да следи какво правят колегите му у нас и по света.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни