Пламен Стоев подобри личното си време във Валенсия, класира се за маратона в Бостън

Топ новина! TSelta-na-Plamen-be-da-probyaga-traseto-za-pod-3-chasa
Целта на Пламен бе да пробяга трасето за под 3 часа
Много силните резултати и рекорди изведоха Maratоn de Valencia Trinidad Alfonso на пето място сред най-бързите състезания в света

Първата неделя на декември се превърна в най-вълнуващото събитие за спортния живот на маратонеца Пламен Стоев.

Испанските медии я нарекоха „неделя на рекордите“ в „града на бягането“. 42-о издание на Maratón de Valencia Trinidad Alfonso се записа в историята с невероятните резултати – дебютантът Келвин Киптум остана само на 44 секунди от световния рекорд при мъжете, а етиопката Амане Берисо - на 54 от този при жените.

44-годишният Пламен Стоев подобри личното си време с 8 минути и 27 секунди, като пробяга 42,195-километровото трасе за 03:00:11 часа.

Това е второ, поредно участие за Стоев на Валенсия Тринидад Алфонсо и пето в спортната му кариера. Първите три са Флоренция 2015, Пиза 2018 и Сан Себастиан 2019, където беше единственият българин.

Пламен Стоев е роден в Габрово, от десет години живее със семейството си в Кипър.

Целта му за Валенсия 2022 беше да пробяга трасето под 3 часа. Не му достигнаха 11 секунди, най-вероятно заради контузия на глезена.

Вчера се свързахме с Пламен Стоев по телефона, който сподели впечатления за участието си в маратона.

- Г-н Стоев, всички говорят за неделята като „маратон на маратоните“ - резултати, участници, бюджет. С какво се записа 42-то издание в историята.

- Да, наистина много силно състезание. Никой не беше слагал в сметките победителя Келвин Киптум. Времето му е четвърто – най-добро време за всички времена. По-бързо от него са бягали Елиуд Кипчоге – два пъти, и Кенениса Бекеле – веднъж, всички тези пъти са били в Берлин.

Световният шампион Тамират Тула също беше тук и беше фаворит, но завърши четвърти.

Времето във Валенсия беше много добро, перфектно за маратон. Миналата година имаше много силен вятър. Сега беше малко по-студено, но без вятър – предразполагаше за силни бягания.

- Ден преди маратона погледите бяха обърнати към фаворитката Летесенбет Гиди, а Амане Берисо поднесе голямата изненада. Вие също очаквахте първа да пресече финала световната шампионка на 10 000 метра Гиди.

- При жените Берисо направи голямата изненада. Всички очакваха Летесенбет Гиди да спечели и да постави световен рекорд, но завърши втора. После след бягането разбрах, че са я изпреварили последните няколко километра. Дала е всичко от себе си, но явно не си е разпределила правилно силите. Независимо от каква класа си, при маратон след 30 – 32-ия километър става много, много сложно.

- За Вас какво е преживяването да си част от този 30-хиляден цветен поток, който изпълваше улиците на Валенсия?

- За мен лично никакви по-специални усещания – дали ще бягам с хиляда или 30 хиляди, няма разлика. Единствената разлика е, че в началото е голямо бутане, но после се разреждат. Следвам си плана, поддържам темпото и се стремя да издържа с това темпо до края. Аз трябваше да бъда във втората вълна, но я изпуснах и се включих в третата – вълните са с разлика 10 минути. Последните 10 – 15 километра започнахме да застигаме хора от предната вълна, в която трябваше аз да стартирам. По-бавните от тази вълна те забавят, все едно си в трафик. Ако бягат по-бързо от теб, е ОК, но ако са по-бавни, те забавят и ти повлияват. Ако не си бях изпуснал вълната, може би времето ми щеше да е под 3 часа.

Но въпреки това за мене са 3 часа. Това все пак са само няколко секунди, цифри. Доволен съм.

Три седмици преди маратона десният ми глезен беше отекъл и това наруши програмата ми. Да съм жив и здрав и за следващия маратон да нямам тези проблеми с глезена.

- Догодина Ви чака още по-високо ниво – маратона в Бостън. Големите вече подгряват събитието – Кипчоге обяви, че ще атакува първото място. Вашата цел каква е и каква подготовка Ви очаква за краткото време до 27 април?

- За маратона в Бостън се класирах с времето си от миналата година във Валенсия. Регистриран съм, да, и се надявам всичко да е наред и да отида.

Той е един от 6-те големи маратона в света – Токио, Бостън, Лондон, Чикаго, Ню Йорк, Берлин. Малко хора са ги избягвали всичките. Елиуд Кипчоге, който е световен рекордьор и двукратен олимпийски шампион, обяви три дни преди Валенсия, че ще бяга за първи пат на маратона в Бостън. От 6-те маратона Кипчоге не е бягал в Бостън и Ню Йорк. Досега никой човек не е печелил 5 от тези шест.

Интересно е да знаеш, че ще бягаш с маратонец от най-високо ниво!

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Лека атлетика

Към началото

Следвай ни