„Пейзаж-колаж” - детско ателие

Топ новина! Detskoto-atelie-Peizazh-kolazh-e-chast-ot-proekta-za-predstavyane-na-tvorchestvoto-na-Kristo-i-ZHan-Klod-v-Gabrovo
Детското ателие „Пейзаж-колаж“ е част от проекта за представяне на творчеството на Кристо и Жан-Клод в Габрово

Детското ателие „Пейзаж-колаж“ е част от проекта за представяне на творчеството на Кристо и Жан-Клод в Габрово. В рамките на ателието децата ще се запознаят с характерните за творчеството им ценности и подходи, а след това сами ще импровизират с материали и техники, близки до тези, които използва Кристо в своите творби.

Детското ателие „Пейзаж-колаж“ е част от проекта за представяне на творчеството на Кристо и Жан-Клод в Габрово. В рамките на ателието децата ще се запознаят с характерните за творчеството им ценности и подходи, а след това сами ще импровизират с материали и техники, близки до тези, които използва Кристо в своите творби. Ателието е с творческа насоченост и е ориентирано към усвояване на художествената техника колаж. За основа на колажа ще бъдат използвани изображения (копия на снимки) на познати обекти и места от Габрово.
„Пейзаж-колаж“ ще се проведе в Дома на хумора и сатирата на 13 януари 2018 г. (събота) от 11.00 до 12.30 часа. Вход: 3 лв.
Желаещите да се включат в ателието се записват предварително до 17:00 часа в петък, 12 януари, на телефон 066/807229. Броят на местата е ограничен. Записването е задължително и има отношение към подготовката на материалите.
Ателието е подходящо за деца над 7-годишна възраст.
Следващите ни ателиета ще бъдат на 3, 10 и 17 февруари (събота) от 11:00 до 12:30 часа.
Допълнителна информация за родители/учители:
Творбите на Кристо и Жан-Клод могат да бъдат разпознати веднага. Възпитан в класическата традиция, Христо Явашев от младини иска да намери своя запазен знак в изкуството. На 21 години съзнателно избира трудния път на художник-eмигрант. Готов е да направи всички жертви. С усилия и талант се вписва в модерния дух на Европа. Приет е като естествена част от „Новите реалисти“ в Париж. Кристо предпочита да остане независим от чужди манифести, но споделя щедро името си с Жан-Клод – жената, която го разбира и провокира. Загърбва класическите портрети, които им носят сигурност. Стремежът към новото ги отвежда в Америка. Кристо обяснява крачките си през изкуството просто и ясно: „Исках да се преместя от нормалната живопис и да правя истински, РЕАЛНИ неща, не илюстрация на нещата, а РЕАЛНИ неща. Първите обекти бяха малки, защото ги правех вкъщи, после започнаха да стават по-големи и по-големи”.
Пакетираните обекти, скулптурите от варели, витрините, опакованите сгради естествено прерастват във все по-мащабни проекти на открито, подписани „Кристо и Жан-Клод“. В тях присъстват всички съвременни теми и социални феномени, без авторите да ни ги посочват с пръст. Така е дори когато творбите очевидно се раждат заедно с Берлинската стена като „Стената от варели“ на улица „Висконти“ или отнемат 25 години политически преговори като „Опакованият Райхстаг“. Всеки от проектите им е единствен и се реализира за първи и последен път, функционира като предприятие с администриране, логистика, финанси, проектиране. Кристо и Жан-Клод преминават през всичко това, без да нарушат принципите си за абсолютна независимост. Техният модел на финансиране, необвързан с големите галерии и мощните арт дилъри, е уникален за света на изкуството. Произведенията им имат кратък живот, но който ги е видял, ги помни завинаги.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни