Първи сме по разкриваемост в страната

Топ новина! TSvetomir-TSonkov
Цветомир Цонков
С тарши комисар Цветомир Цонков, директор на ОДМВР – ГАБРОВО

Остана ли Габровска област сред регионите със сравнително ниска престъпност на фона на увеличаващата се престъпност и инциденти с мигранти, почти ежедневните тежки катастрофи в страната, как габровската полиция противодейства на престъпността, тема, която наскоро бе обсъждана в Окръжна прокуратура с представители на ОДМВР и кметове, коментира директорът на дирекцията старши комисар Цветомир Цонков.


- Каква е криминогенната обстановка в региона?

- Криминогенната обстановка на територията на област Габрово за изминалите 11 месеца е спокойна. Сравнено със същия период на 2021 година, имаме намаление на заявените престъпления с 12,5%, както и увеличение на разкриваемостта с 4%. Намаление има при престъпленията против личността – убийства, блудства, изнасилвания и телесни повреди. Един и същ е броят на регистрираните грабежи, като всички са с установени извършители. Престъпленията, свързани с МПС – противозаконни отнемания, кражби на вещи и части от тях, са намалели с близо една трета. Понижаване има при почти всички видове престъпления, с изключение на кражбите. При тях завишението е с 5,5%, но е увеличен процентът на разкриваемост с 9 пункта.

- Как противодействате на престъпността?

- Противодействието на престъпността е комплекс от мерки, които включват установяване на причините и условията за извършване на престъпленията, обща и индивидуална превенция и разкриване на противоправните деяния.

По-конкретно това са информационните кампании, които провеждаме регулярно, присъствието на полицейски служители в населените места в различни часове на денонощието, изграждане на видеонаблюдение на конфликтни места в общините, проверки и беседи с лица, извършители на престъпления, медийно отразяване на по-характерните случаи и провеждане на специализирани полицейски операции.

- Имат ли ефект специализираните полицейски акции?

- Ефектът от провеждането на СПО на територията на ОДМВР - Габрово е положителен, като това най-вече проличава от данните за регистрираните престъпления, които, както вече споменах, са намалели за тази година. Масовите проверки на водачи на МПС за управление след употреба на алкохол и наркотични вещества доведоха до намаляване на този вид престъпления, което е добър показател.

- Напоследък открихте големи нарколаборатории и притежатели на по-малки количества марихуана и други наркотични вещества. Защо е толкова разпространено това явление?

- Работата по установяване на лица, произвеждащи, разпространяващи или употребяващи наркотични вещества, е сред основните приоритети в дейността на служителите от ОДМВР – Габрово. Ежедневно се извършват проверки на лица, обекти и МПС, за които има получени данни по това направление на дейност. Статистиката показва, че и този вид престъпления са по-малко от предходната година, но количествата са по-големи. Установена е една лаборатория, в която се произвеждаха синтетични наркотични вещества,

три жилищни помещения, които бяха оборудвани за отглеждане на марихуана, и една земеделска площ със засети растения от рода на конопа. Причините за производството, разпространението и употребата на наркотици са няколко. Получаване на сравнително бърз и лесен доход. Разбирането сред някои граждани, че така се справят със стреса, умората и болести, както и че употребата на тези вещества е модерно.

- В областта засичани ли са мигранти или те избягват региона заради географските дадености?

- От началото на годината на територията на областта са установени 24 мигранти от различни държави. Няма данни за лица от региона, които да се занимават с трафик на хора. Причините за избягването на района от мигрантите са географските особености на терена, както и изграденото КПП на връх Шипка за проверка на МПС и лицата, пътуващи в тях.

- Работите ли с кметовете и кметските наместници в областта?

- Взаимодействието с представителите на местната власт според мен е на много добро ниво. Ежеседмично се провеждат срещи в различни населени места в четирите общини на областта. Освен кметове или кметски наместници, на тях присъстват и граждани и всеки има възможност да постави проблеми, които се обсъждат. Изготвят се и изпълняват конкретни мероприятия за тяхното разрешаване. Работата в малките населени места и засиленото полицейско присъствие в тях е друг от приоритетите в дейността на служителите от ОДМВР - Габрово. Целта е осигуряване на посещение от полицейски служители във всяко едно населено място в областта, което е трудно да бъде направено всеки ден, затова се извършва анализ на подадените сигнали за нарушаване на обществения ред и извършени престъпления и ежедневно се определят приоритетните населени места за посещение, но въпреки това полицейските служители се стараят да обхванат всички селища в областта и осигурят спокойствието на гражданите. Използват се и служителите на жандармерията, които активно подпомагат дейността ни.

- Има ли много нарушения на Закона за пътищата, съобразяват ли се водачите със зимните условия?

- През 2020 и 2021 година се забелязваше тенденция за намаляване на пътнотранспортните произшествия на територията област Габрово. За съжаление, за изминалите месеци са се увеличили произшествията с ранени граждани, но имаме намаление при загиналите, което е положително. Ежедневно на различни места се извършва контрол на скоростта, но въпреки намалението на тези нарушения, техният брой остава значителен. През месец ноември се проведе ежегодната акция „Зима“, която имаше за цел да установи готовността на МПС за пътуване при зимни условия. Прави впечатление, че водачите се съобразяват с изискванията за оборудване на автомобилите си и се вслушват в нашите указания. Искам отново да ги призова да сядат зад волана отпочинали, да не управляват МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и да се съобразяват с пътните знаци и условията на пътя.

- Остава ли габровската дирекция на първо място в страната по разкриваемост на престъпленията?

- Според актуалната статистика до октомври 2022 година ОДМВР - Габрово продължава да е на първо място по разкриваемост на престъпленията. Както нееднократно съм споделял, това е в резултат на упоритата и отговорна работа на всички служители.

Започна последният месец от годината и искам да поздравя всички колеги с наближаващите Коледа и Нова година, като им пожелая да бъдат много здрави, щастливи, все така отдадени в работата си и да постигат нови успехи.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни