Откриха високотехнологичния Център за компетентост към ТУ

Препоръчана! Trudnoto-sv-rshi,-zapochva-po-trudnoto---zayavi-rektor-t-prof.-Iliya-ZHelezarov
Трудното свърши, започва по-трудното - заяви ректорът проф. Илия Железаров

В петък бе открит Центърът за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“.

  Стойността за изграждането му е на обща стойност 23 569 719, 17 лева, от които 20 034 261,29 лв. Европейско финансиране, по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. И 3 535 457,88 лв. национално съфинансиране. А габровският Технически университет е водеща организация по него и работи съвместно със софийския Технически университет, с Технически университет – Варна, с факултета по химия и фармация на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, с институтите по роботика и по електроника на БАН, както и с Централната лаборатория по приложна физика на БАН.

На церемонията присъстваха изп.-директор на ИА на “Наука и образование за интелигентен растеж“ Кирил Гератлиев, кметът на Габрово Таня Христова, областният управител на Габровска област Невена Петкова, представители на научните среди, проф. Иван Кралов, проф. Анастас Герджиков, проф. Анастас Вълчев, проф. Сеня Терзиева, на бизнеса, на партньорски организации.

Ръководител на Центъра за компетентност е проф. Райчо Иларионов, а негов заместник проф. Въльо Николов.

При откриването проф. Илия Железаров заяви: „Трудното вече свърши, но започва по-трудното, защото тази инфраструктура трябва да бъде оживена и да бере плодовете на Центъра за компетентност и дай Боже, те да са благодатни“. Той подчерта изключителната важност на присъствието отстрана на представителите на бизнеса, тъй като „Центъра, който откриваме, е с най-много партньори от бизнеса, започвайки от ТПП, Стопанската камара, Камарата по машиностроене, водещи клъстери като „Мехатроника и авточатизация“, „Тракия икономическа зона“, „Зелена синергия“ - това са десетки индустриални предприятия, които работят с нас и по други проекти. Но това, което искам да ви кажа е: „Вратите на Технологичния парк ще бъдат винаги отворени за вас“.

Церемонията по откриването беше предавана по онлайн платформата Microsoft teams, чрез която своите поздравления отправиха Красимир Вълчев, министър на науката и образованието, а своите поздравителни адреси изпратиха еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и спорт Мария Габриел и зам.-министър председателят на страната Томислав Дончев.

На територията на Центъра за компетентност към Техническия университет са обособени 14 лаборатории, групирани в 4 лабораторни комплекса според изследванията и дейностите, които ще се осъществяват в тях, покриващи в много голяма степен спектъра на тематичната област на Иновационната стратегия за интелигентна специализация „Мехатроника и чисти технологии“. Проф. Железаров обяви и общата стойност на закупеното за всички лаборатории технологично оборудване, която е в размер на 4 203 780 лв. с ДДС, а общата стойност на извършените строително-монтажни работи - 1 823 602 лв. с ДДС.

Присъстващите на откриването на първия извънстоличен уникален Технологичен център се запознаха с оборудваните в него 18 лаборатории от Центъра за компетентност „Интелигентни, мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, Центъра за върхови постижения „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, Център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (QUASAR) и Център за компетентност „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“.





Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото