Още 6 деца от региона са номинирани за членове на Клуб 2014 на фондация „Димитър Бербатов”

	Още шест талантливи деца от региона са сред номинираните за
Още 6 деца от региона са номин
Още шест талантливи деца от региона са сред номинираните за членове на Клуб 2014 на фондация „Димитър Бербатов“.

Между „Успелите деца на България“ са двете 18-годишни близначки от Дряново Мария Десислава и Дарена Светослава Димитрови, номинирани заради постиженията си в областта на музиката – и двете свирят на акордеон. Те са ученички в СОУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Мария Десислава, както и сестра й, е номинирана за постижения като солист и в дует с близначката си Дарена Светослава Димитрова. През миналата година тя е получила втора награда (Лауреат IІ степен) като солист, категория „Класика - акордеон“, както и първа награда (Лауреат I степен) в дует (с Дарена Светослава Димитрова) в категория „Класика - акордеон“ на Международния детски фестивал на изкуствата „Трикси” в Албена. Освен това Мария Десислава има първа награда (златен медал - дублиран) в категория „Инструментални групи” в дует с Дарена Светослава, както и втора награда (сребърен медал - дублиран) като солист в категория „Инструментални изпълнители” на IV Световен шампионат по фолклор 2014 - Несебър-Слънчев бряг-Бургас-Обзор. Мария Десислава в дует със сестра си е спечелила през 2014 година и първа награда в категория „Камерни инструментални ансамбли“ на ХIII Международен младежки конкурс „Фолклор без граници“ - Добрич. 

Не са малко наградите и на другата близначка - Дарена Светослава, също за постижения като солист и в дует с близначката си Мария Десислава Димитрова. Тя има две първи награди като солист в категория „Класика - акордеон“ и като дует с Мария Десислава в същата категория на Международния детски фестивал на изкуствата „Трикси” в Албена.
Дарена е носителка на първа награда в категория „Инструментални групи” (в дует с Мария Десислава Димитрова) от IV Световен шампионат по фолклор 2014 - Несебър-Слънчев бряг-Бургас-Обзор. Към постиженията на близначката трябва да прибавим и две първи награди като солист и в дует със сестра си на XIII Международен младежки конкурс „Фолклор без граници“.
Стела Деянова - на 11 години, ученичка в ОУ „Христо Ботев“ - Габрово, свири на тамбура. Тя е номинирана за Клуб 2014 на фондация „Димитър Бербатов“ за следните постижения: Трето място в категория „Инструменталисти - тамбура“ в VII Национален конкурс за изпълнители на народна музика - Русе; Второ място в категория „Инструменталисти - тамбура“ в VI Национален детско-юношески конкурс за песенен и инструментален фолклор „Песенна дъга над Кутев“; Първо място в раздел „Народни инструменти” в Общонационален фолклорен конкурс „Созополска дъга”.
Валерия Лозанова от Габрово е на 14 години и учи в Националната Априловска гимназия. Нейните постижения са в областта на спорта карате киокушин. Тя се е класирала на първо място, златен медал и титла „световен шампион“ в категория до 45 кг, група 14-15 г. - ІV Световно първенство по киокушинкай карате за младежи и девойки (кумите) - Москва (Русия). Валерия е завоювала и второ място и сребърен медал - категория до 45 кг, група 14-15 г. на Открито европейско първенство по карате киокушин за младежи и девойки (кумите) – Самоков, както и първо място, златен медал и титла „републикански шампион“ - категория до 45 кг, в Държавно първенство по киокушин карате (кумите) за деца до 14 г., юноши и девойки младша и старша възраст - Габрово. Младата спортистка има в актива си още две първи места. Едното е от Национален турнир по карате киокушин (кумите) за деца до 14 г., юноши и девойки младша и старша възраст за Купа „Павликени“. Другото първо място е от
Национален турнир по карате киокушин (кумите) за всички възрасти „Купа Верея“ - Ст. Загора. В края на 2014 г. Българската карате киокушин федерация присъди на Валерия звание „Кандидат-майстор на спорта“. Тя е в националния отбор на Република България по карате киокушин.
Александър Стоянов от Габрово също е сред номинираните успели деца на България в областта на спорта - шотокан карате-до. През 2014 г. Александър завърши СМГ „Паисий Хилендарски“, в момента е студент в Гренобъл, тренира и се състезава във Франция. Постиженията, с които го номинират, са през периода, в който е бил ученик - през 2014 г.
Александър е спечелил първо място, златен медал и титла „европейски шампион“ - кумите, индивидуално, тежка категория +75 кг, група 18-20 г. В актива му е и второ място и сребърен медал - отборно, кумите, категория +75 кг, група 18-20 г. от
IV Европейско първенство по шотокан карате-до - Егер (Унгария).
През миналата година младият габровец заема още две първи места. Едното е първо място, златен медал и титла „републикански шампион“ - кумите, индивидуално, категория +70 кг, група 16-18 г. А другото - първо място, златен медал и титла „републикански шампион“ - ката, индивидуално, група 16-18 г. от IX Национално индивидуално първенство по шотокан карате-до - София.
В кариерата си на спортист Александър е три пъти световен шампион, три пъти европейски шампион по шотокан карате-до, носител на световната купа на Международната японска карате федерация (IJKA) и многократен републикански шампион. Номиниран е многократно за спортист на годината за гр. Габрово, печелил е веднъж класацията, а в последните години не е излизал от топ 3.
Деветгодишната Александра Димитрова е ученичка в ОУ „Неофит Рилски“, а постиженията й са в областта на изкуството – свири на китара. Сред постиженията й за 2014 година са: второ място в направление „Класическа музика“, китара, І възрастова група - ІХ Национален детско-юношески конкурс за певци-инструменталисти и танцьори „Фолклорни приумици“ - Червен бряг, както и трета награда - китара, І възрастова група - Х Общонационален фестивал на музикалните школи - Пловдив. Александра посещава уроци по китара в Музикална школа „Звезди в аванс“ с музикален ръководител Радослав Талев, с чиято подкрепа има постижения. Тя е отлична ученичка. Спечели първо място и в Областно състезание по английски език „I can do it“, както и отличие „Победител“ с максимален брой точки (50) в Националното финално състезание на Сдружението на българските начални учители. Освен към китарата и чуждите езици, проявява интерес към рисуване, хип-хоп танци и фотография.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни