Осъдиха трима за ръководене и участие в огранизирана престъпна група

Топ новина! S-debniyat-akt-e-vlyaz-l-v-sila
Съдебният акт е влязъл в сила
Обвинението е повдигнато от Окръжна прокуратура Габрово

По обвинение, повдигнато от Окръжна прокуратура-Габрово, Окръжен съд-Габрово е осъдил трима мъже за ръководене и участие в организирана престъпна група и за извършване на данъчни престъпления. Т.Б. от гр. Габрово е признат за виновен в това, че от началото на месец януари 2016 г. до 6 ноември 2019 г. в Габрово и на територията на цялата страна ръководил организирана престъпна група с участници три лица от града, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления против данъчната система. Т.Б. е признат за виновен и в извършване, в съучастие, като помагач, на девет престъпления по чл. 255 ал. 4 от НК, за това, че умишлено улеснявал различни лица, управлявали търговски дружества, да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в големи или в особено големи размери, като снабдявал същите с фактури с невярно съдържание.

За посочените престъпления, квалифицирани по чл. 321, ал. 3, пр. 2, т. 1, вр. ал. 1, пр. 2 от НК и чл. 255 ал. 4 от НК, на Т.Б. е наложено общо наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, изпълнението на което, на основание чл. 66 ал. 1 от НК, е отложено с изпитателен срок от 5 години.

Ф.Ю. и М.Й., двамата от гр. Габрово, са признати за виновни за участие в организираната от Т.Б. престъпната група с участници три лица, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления против данъчната система. М.Й. е признат за виновен и в извършване, в съучастие като помагач, на три от данъчните престъпления.

За извършените престъпления по чл. 321, ал. 3, пр. 2, т. 2, вр. ал. 2 от НК и чл. чл. 255 ал. 4 от НК, на Ф.Ю. и на М.Й. са им наложени наказания от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 4 годишен изпитателен срок.

След образуване на наказателното производство, необявените данъчни задължения в общ размер 240 540 лева заедно с лихвите, са внесени в бюджета.

Съдебният акт е влязъл в сила.



Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото