Осъдиха англичанин на 13 години затвор

Л. Р. Не се явява на съдебните заседания, защитава го назначен служебно адвокат

     На 10 октомври Окръжният съд в Габрово приключи на първа инстанция делото срещу 57-годишен англичанин, постоянно пребиваващ в България. Мъжът сякаш е потънал вдън земя. След досъдебното производство и внасянето на обвинителния акт в съда, той е изчезнал и не се е появявал, включително и на вчерашното съдебно заседание, когато беше произнесена присъдата му. Защитаваше го, както се полага по закон, адвокат, назначен служебно. 
    Англичанинът получи 13 години затвор за три престъпления срещу негова сънародничка – за закана с убийство, отвличане и опит за убийство. Обявен е за общодържавно издирване и когато бъде засечен от орган на властта, ще трябва да влезе директно в затвора, ако е минал съответният срок за обжалване и присъдата е влязла в сила.
    Ще припомним, че преди около две години, на 25 юни 2021 г. на спешния телефон 112 се получил сигнал от друга англичанка, че в къща в село Дървари, Тревненско, „55-годишен мъж е завързал въже около шията на бившата си приятелка – на 50 години", гласяло тогава спешното позвъняване. Качил я против волята є в джип „Гранд Чероки“ и се отправил в неизвестна посока.  Полицейски екипи се отзовали веднага на сигнала и около 30 минути по-късно в гориста местност край селото установили паркиран джипа. На 200 м навътре в гората полицаите забелязали, че мъжът нанася удари с дърво по главата на жената. Извършителят бил задържан незабавно. Пострадалата била откарана в болницата с хематоми в областта на шията, охлузвания и синини, без опасност за живота.
    Разследващите установили, че подсъдимият Л. Р. и пострадалата съжителствали от няколко години в къщата в с. Дървари, собственост на британската гражданка. През пролетта на 2021 г. отношенията между тях се влошили и Л. Р. напуснал имота. На 25 юни 2021 г., при едно от инцидентните посещения в къщата, мъжът се заканил с убийство на бившата си съжителка. След това, влачейки я за косата, я извел от къщата и с паркиран пред имота й джип я отвлякъл в посока гориста местност в землището на село Дървари. „Там направил опит умишлено да умъртви жената чрез обесване, като действията му са осуетени от пристигналите на място полицейски служители. По-късно, на 13 юли 2021 г., обаждайки се от телефонен пост в болнично заведение, където пребивавал, подсъдимият отново се заканил на пострадалата с убийство, като и двете закани възбудил у нея основателен страх за осъществяването им”, пише в доказателствата по делото.
    По всяко от трите обвинения вчера съдът наложи на Л. Р. съответно наказание, като му определи общо наказание в размер на най-тежкото от тях – 12 години лишаване от свобода. „На основание чл. 24 от НК съдът увеличи така определеното общо наказание с една година, а именно – на 13 г. лишаване от свобода. Наказанието следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. 
    Изцяло бяха уважени и предявените от пострадалата граждански искове, като съдът постанови Л. Р. да й заплати обезщетения за причинени от престъпленията неимуществени вреди в размер на  30 000 лева”, допълниха от съда. Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във В. Търново в 15-дневен срок.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни