Окръжната прокуратура иска "задържане под стража" за 45-годишен, отглеждал канабис, съдът решава днес

Водеща! Ot-lyavo-nadyasno--Glaven-razsledvasch-politsai-Todor-Todorov,-starshi-komisar-TSvetomir-TSonkov-i-izp-lnyavasch-funktsiyata-okr-zhniyat-prokuror-ZHeni-SHikova
От ляво надясно: Главен разследващ полицай Тодор Тодоров, старши комисар Цветомир Цонков и изпълняващ функцията окръжният прокурор Жени Шикова
Задържаха 45-годишен мъж, отглеждал канабис

Днес Окръжната прокуратура в Габрово ще поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 45-годишен мъж, отглеждал растения от рода опиев мак и съхранявал канабис с цел разпространение.
Това съобщи вчера на пресконференция изпълняващ функцията окръжен прокурор Жени Шикова.
Окръжна прокуратура – Габрово и Областна дирекция на полицията дадоха съвместен брифинг по повод конкретно досъдебно производство, започнало с неотложни следствени действия в късния следобед на 4 ноември.
В хода на досъдебното производство са установени и се работи по две престъпления, съобщи Шикова. Установено е засяване на растения от рода на опиев мак и съхраняване на вече изсушена листна маса в обем на 48,032 кг канабис.
Директорът на Областната дирекция на МВР в Габрово старши комисар Цветомир Цонков даде информация по случая, без да влиза в подробности:
„През изминалата седмица беше получена оперативна информация в сектор „Криминална полиция“ към ОДМВР – Габрово, че в едно безлюдно населено място на територията на община Габрово има засети растения от рода на конопа. Не сме предприемали действия за проучване на обекта, а директно пристъпихме към наблюдение. Създадена беше незабавна организация и там, където се намираха тези растения, бяха разположени наши сили. (Мога да кажа само, че е на петнайсетина километра от Габрово, в състава на кметство Гръблевци.) Почти веднага след това се появи един мъж. Впоследствие се установи, че е гражданин на Габрово, на 45 години. Полага грижи за засетите растения в необитаема къща. Лицето е задържано, извършен е оглед, претърсване в къщата и изземване. Бяха намерени рафтове, машини за мелене, торове и др. Растенията, намерени в двора, са 59 на брой. От тях е взета представителна проба, останалите са унищожени. С лицето се продължава да се работи, тъй като имаме съмнения, че е поръчана дейност, търсим канал евентуално да установим и други лица по веригата. Това наложи неотложността на нашите действия. Лицето беше задържано за 24 часа, удължено е за 72 часа, днес предстои гледане на мярка „постоянно задържане“ в съда.
В отговор на журналистически въпроси се разбра, че къщата, имотът не е на задържания мъж, а на друго лице, с което той има отношения. 45-годишният габровец е неосъждан, реабилитиран, последната му присъда е от 2012 година (за хулиганство). Задържаният е самоосигуряващо се лице, но не е известно каква дейност извършва.

Според думите на наблюдаващия прокурор Жени Шикова, освен първото неотложно действие, са извършени още следствени действия. Проведени са разпити на лица, извършен е оглед на веществени доказателства. Събрани са достатъчно данни за личността на извършителя.
Шикова подчерта, че става въпрос за две отделни престъпления – засяване и отглеждане на наркотични вещества, както и с цел разпространение на високорискови наркотични вещества в големи размери. Стойността на тези 48 кг канабис е над 192 000 лева
"Касае се за една систематична, преднамерена и явно по-трайна във времето дейност по отглеждане и разпространение на канабис Намерени са машини за вакуумиране; машини, подпомагащи изсушаването; стелажи и писмени доказателства. Като наблюдаващ прокурор съм преценила, че има системност на дейността. Досега няма данни, че лицето употребява наркотични вещества, което отново насочва, че всички добито и държано е с цел разпространение. Днес ще бъде депозирано искане до Окръжен съд – Габрово за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото

Следвай ни