Оформилото се пространство пред Консултативна поликлиника да бъде наречено “Площадът на героите”

Oformiloto-se-prostranstvo-pre
Оформилото се пространство пре

ВЕСЕЛИН ДИМИТРОВПовече от 120 години в Габрово се говори за две неща, които все още не са се случили. Първото е тунелът под Шипка, а второто - паметник за героите, дали живота си за освобождението и обединението на България. Във връзка с повдигната тема з

При подготовката на честването на двадесетата годишнина от Априлското въстание габровската общественост поставя въпроса за издигане на паметник на загиналите в  борбата срещу османското господство. 
През юли 1896 г. се създава Комитет „1 май 1876 г.“, чиято цел е набиране на средства за осъществяване на идеята. Пак тогава Габровската община дава име на Пазарния площад – пл. „1 май 1876 г.“. Решено е бъдещият паметник да бъде изграден тук, като отреденото място е заградено с ограда. Разглеждайки стари снимки на площада, много хора се чудят какво е това каре в средата. След прилагането на регулацията през двайсетте и трийсетте години на миналия век са съборени всички къщи между Умниковото училище и църквата „Успение Богородично“. Там се оформя голям площад, наречен пл. „Освобождение“. Взема се решение въпросният паметник да бъде изграден на този площад. Междувременно комитет „1 май 1876 г.“ продължава да съществува и вече е набрал доста голяма сума, като всяка година се прави отчет пред гражданството. След ужасните войни през 1912-13-15-18 година и големият брой габровци, загинали на фронта, се решава паметникът да бъде посветен на всички,  загинали за Отечеството ни. Поръчан е и проект на скулптора Иван Лазаров. Събитията след 9 септември 1944 година оставят идеята неосъществена.
През 1925 г. – десетата годишнина от влизането на България във войната, габровското дружество „Инвалид“ – организация на инвалидите, вдовиците и сираците от войните – по инициатива на учителя-инвалид Христо Аврамов взема решение за издигане на паметник на загиналите габровци. Паметникът е от бял врачански камък и е дело на големия български скулптор проф.Марин Василев (автор и на паметника на Васил Левски в Карлово). 
По изпълнението на паметника работи и габровският скулптор Иван Начев. Паметникът изобразява български воин, застанал на почетен пост, с пушка при нозе, обкичен с лаврови клонки. На постамента от трите страни има барелефи, а отпред четем трогателния надпис: „На скъпите ни другари, паднали във войните за обединение на българското племе“.
Паметникът е открит на 22 ноември 1925 година. Изграден е изцяло с дарения от членовете на дружеството и габровци, участници във войните.
След реконструкцията на пространството пред Консултативната поликлиника тук се оформи просторен площад. 
Тъй като той няма име, предлагам да бъде наречен „ПЛОЩАДЪТ НА ГЕРОИТЕ“. Също така е необходимо да се предприемат решителни действия за построяване на внушителен монумент в памет на героите – габровци, дали живота си за Отечеството. Мястото му е тук, на този площад, а на него да се четат разтърсващите стихове на великия Вазов:
 
Българийо, за тебе те умряха,
Една бе ти достойна зарад тях
И те за теб достойни Майко бяха
И твойто име кат мълвяха
Умираха без страх…

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    Anonymous 2020-09-27 04:42:51

    A koga shte ima ploshtadi na negrite i na ciganite?

Към началото

Следвай ни