Обявиха грипна епидемия в областта

Топ новина! V-gradinite-da-se-provetryava-na-vseki-chas,-prepor-chva-RZI
В градините да се проветрява на всеки час, препоръчва РЗИ
Учебните занятия в област Габрово няма да бъдат преустановени, засега

    От днес, 18 януари, до 24 януари на територията на област Габрово се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ).
    Мерките се въвеждат на основание решение на Оперативния щаб  за борба с грипа и ОРЗ от 16 януари 2023 г. и Заповед № РД-01-35/17.01.2023 г. на директора на Регионалната здравна инспекция – Габрово. Заповедта е качена на сайта на РЗИ – Габрово.
    През втората седмица на новата година нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в област Габрово нарасна и заболяемостта достигна епидемични стойности, съобщиха вчера от РЗИ – Габрово. 

gripna karta
    Към момента учебните занятия в област Габрово няма да бъдат преустановявани.
    Временните противоепидемични мерки се изразяват в следното:
    - Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и деца.
    - Преустановяват се профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.
    - Преустановяват се свижданията в лечебните заведения.
    - Предвижда се  стриктен филтър всеки ден в детските заведения и откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат на работа заболели лица от персонала в детските заведения. Да се прави засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и други двукратно за деня. Да се проветряват помещенията на всеки час за по две минути.
    Към първите 3 области в грипна епидемия - Бургас, Шумен и Стара Загора, се включиха Ловеч, Пазарджик и Габрово. Последните 3 са за 18–24 януари. Ямбол, София-област, Варна и Добрич почти са достигнали епидемични стойности, грипната епидемия бе отменена в Бургас.
    

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни