Общинският съвет - единодушен за Центъра „Кристо“

Obschinskiyat-s-vet---edinodushen-
Общинският съвет - единодушен

Вече няма никакви пречки за изграждане на Център на модерното изкуство на името на Христо Явашев в Габрово. Това стана след като вчера габровският Общински съвет единодушно (24 „за“, 3 „въздържали се“) взе решение да се подпише споразумение с фамилия Явашеви.

Те се точат повече от десет години и са свързани с посъщество повторната национализация на бащиния им имот -  бившата фабрика „Химия и индустрия“, преустроена впоследствие в училище „Никола Войновски, което вече е закрито. Братята загубиха делото за въпросния имот в България, но по същия казус осъдиха държавата в Страстбург. Преди години Общината заведе и съдебен иск за получени наеми, решение по него няма, прогнозите за изхода му на адвокатите на двете страни са на коренно противоположни. Затова пък са общо-взето са единодушни, че Явашеви са в правото си да заведат дело и за нанесени им щети от държавата.
Съдебните спорове по същество стопираха идеята за създаването в Габрово на Център на модерното изкуство на името на един от най-прочутите българи – габровеца Христо Явашев. Със свое писмо от 4 август 2008 г. той изрази подкрепата си и даде съгласие да бъде ползвано името му. Но при условие, че се прекратят съдебните спорове.„Веднага щом получим от Анани и Стефан Явашеви добрата новина, че е намерено напълно удовлетворяващо ги решение, ние ще имаме удоволствието да ви изпратим голямо дарение от представителни за нашето творчество материали, подписани лично от нас, които да бъдат сложени в Галерията, която ще носи името „Кристо и Жан-Клод“ - се казва в писмото, лично подписано от Христо Явашев и вече покойната му съпруга Жан Клод. 
Пет години по-късно, на вчерашното си заседание Общинският съвет,  който има решение за изграждане на Център на модерното изкуство на името на Кристо от 2008-ма, обсъди условията на споразумение за прекратяване на съдебните спорове между двете в страни, срещу което Община Габрово ще получи като начало 50 постера.
А след това и допълнителни дарения от Кристо - за да се постигне представителна извадка на неговото творчество, за бъдещия Център. 
Всички съветници бяха единодушни, че трябва да сложи край на „Сагата Явашеви“. Това, което провокира дискусия в залатаь беше условието в споразумението, според което: “Ако до 5 години проектът за този център не стартира, а до 10 години не бъде готов, постерите ще се върнат при наследниците на Явашеви.“
Ще можем ли да изпълним тези условия? Каква е готовността на Общината – има ли определени терени, с какви средства ще се строи този Център на модерното изкуство? Това бяха въпросите, които задаваха най-вече общинските съветници от БСП. 
„Когато определяхме зоните за въздействие към Интегрирания план за възстановяване и градско развитие, ние сме заложили в зоната около Спортната зала да се търсят средства за изграждането и на този център - обясни на съветниците главният архитект Татяна Стойкова. - Правени са на два терена. Водени са разговори за предоставяне на сградата на бившия Техникума по текстил. Имаме на разположение и друг по-малък терен, който се намира между блок „Здравец“ и Спортна зала, който също е подходящ за това начинание.“ Арх.Стойкова съобщи още, че е възложено на колектива, който е прави Интегрирания план за развитие, да направи и предпроектни проучвания и към 20 юни, когато ще бъде представен планът, да се докладват възможностите на двата терена за изграждане на Центъра. 
„Обектът ще върви към проектите за финансиране през следващия програмен период“ - категорична беше арх. Стойкова, представяйки готовността и намеренията на Община Габрово да изпълни заложените в споразумението условия. 
„Изключително сме удовлетворени от решението на Общинския съвет – коментира Иван Господинов, председател на „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово“ - сдружението, което преди 6 години застана зад идеята на Симеон Абанос за изграждане на Център на модерното изкуство, установи и поддържа контакти с Христо и фамилия Явашеви. - Почетният гражданин на Габрово Кристо заслужава точно такова решение – единодушно. По-важното обаче в случая е, че за втори път – след решението за обяваването на тунела под Шипка за приоритет номер едно на Габрово, Общинският съвет показа класа – че могат да бъдат загърбени всякакви партийни пристрастия в името на града. Знаем, че част от съветниците имат определени съмнения, но това прави решението им още по-ценно. Общинският съвет съвет често се оценява от хората по това дали се изхвърля навреме боклука и се метат улиците, но неговата основна функция е да определя визията, стратегията за развитието на града и да го дърпа напред. Това решение е точно такъв случай. Благодарение на него Габрово вече притежава световната марка „Кристо“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни