Областна дирекция на МВР напомня: Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати!

Ne-izp-lnyavaite-ukazaniya-po-telefon,-ako-Vi-iskat-pari
Не изпълнявайте указания по телефон, ако Ви искат пари
Не предоставяйте лични данни на свои близки по телефона

 

Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или заплахи с последващи искания  – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама! Не се поддавайте, прекъснете връзката!

Телефонните измамници  са изключително изобретателни. Те подбират жертвите си на случаен принцип. Като основно са възрастни хора, възползвайки се от тяхната загриженост за благосъстоянието на внуците, децата и роднините. Измамниците се представят за лекари, роднини, полицаи и други, но винаги искат спешно пари. Сценариите, които използват, са най-различни. Те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние. Претекст за получаване на исканата сума е преживяно пътнотранспортно произшествие, физически наранявания или извършването на хирургични интервенции с близки роднини на манипулираните лица.

Помнете:

В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането!

Не предоставяйте лични данни на свои близки по телефона!

Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!

Ако все пак имате съмнение, че се обажда близък човек, първо да опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането.Предупредете вашите възрастни родители, близки или съседи да бъдат предпазливи и да не се доверяват на обаждания от страна на непознати.

При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, сигнализирайте на ЕЕН 112 или потърсете помощ в най-близкото риайонно управление.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни