Нови тъкачи съживяват чрез изкуство бившия Техникум по текстил в Габрово на 30 септември

Топ новина! artistichnata-avantyura-„Novi-t-kachi-za-Gabrovo“-e-izt-kana-v-umovete-i-s-rtsata-na-fotografa,-snimasch-izkustvoto-predi-da-e-izkustvo
Артистичната авантюра „Нови тъкачи за Габрово“ е изтъкана в умовете и сърцата на фотографа, снимащ изкуството преди да е изкуство
На 30 септември някогашната текстилна столица на България Габрово посреща микрофестивала „Нови тъкачи“, преплитащ концерти, визуално изкуство и диджей сет в многопластово артистично преживяване.

Събитието преобразява застиналата във времето производствена зала на втория етаж на бившия Техникум по текстил, а една от запазените тъкачни машини става част от декора.

Програмата започва в 20 ч. с магичния концерт на изявения джаз пианист, композитор и преподавател Теодор Петков-Тото, издал през 2021 г. авторския си дебютен албум. Веднага след него застъпва етно-джаз дуото Белева и Хаджигрудев, смело вплитащо звуците на гъдулка и контрабас. Заслугите са изцяло на майсторските пръсти на солистката на Оркестъра за народна музика на БНР Христина Белева и на все по-ярко присъстващия на родната джаз сцена музикант Васил Хаджигрудев, получил образованието си в Ротердам, Берлин и Малага.

В духа на приемственост и устойчивост изтъканата от джаз ритми вечер вплита за финал легендарното Балкантон винил парти на DJ Skill един от двигателите на българската хип-хоп и винил култура.

Наред с музикалната програма, публиката има възможност да се потопи в митичния свят на художничката Невена Екимова, изтъкан от текстилни скулптури, създадени от рециклирани материали.

Артистичната авантюра „Нови тъкачи за Габрово“ е изтъкана в умовете и сърцата на фотографа, снимащ изкуството преди да е изкуство, Росина Пенчева и музиканта, правещ концерти там, където ги няма Васил Хаджигрудев.