Николай Григоров: „Габровска област обезлюдява най-бързо, но никой не търси причините“

Препоръчана! Nikolai-Grigorov-se-trevozhi-ot-obezlyudyavaneto-na-oblastta
Николай Григоров се тревожи от обезлюдяването на областта

„Габровска област обезлюдява най-бързо, но никой не търси причините за този тревожен факт“, бяха думите на Николай Григоров, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал.

„Габровска област обезлюдява най-бързо, но никой не търси причините за този тревожен факт“, бяха думите на Николай Григоров, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал, след проведеното през миналата седмица заседание на Областния съвет за развитие, по време на което е представена оценката за изпълнението на Стратегията за развитие на Габровска област до 2020 г. В нея е посочено, че регион „Габрово-Севлиево“ е идентифициран като един от 20-те икономически центрове на България. Според него „Повечето от изводите или по-скоро констатациите вероятно са точни, но онова, което според мен липсва в доклада и в междинната оценка на изпълнението на Областната стратегия за развитие, е аналитична част“. Той счита, че специалистите, подготвили отчета по междинната оценка на програмата нямат достъп или не са получили данните от Общините, свързани с това какви средства те влагат като заеми или собствени средства, което според него е много важно. „Защото голямата част от проектите се реализират с кредити или собствени приходи, а това задължително трябва да е посочено в оценката - заяви той. - И то не само за съфинансирането и за големите европейски проекти по „Региони в растеж“, но и за онези, които се реализират със собствени средства на общините или чрез кредитни, които не са малко. Една от основните теми, по които трябва да се дискутира е до каква степен общините съфинансират или със собствени средства изграждат своята инфраструктура и социални услуги“, посочи още той.

Николай Григоров зададе и риторичният въпрос, защо след като област Габрово „стои“ добре на картата на страната в икономическо и социално отношение, населението рязко намалява. Той посочи Техническият университет като фактор за задържането на младите хора и специалисти в областта, от които има огромна нужда не само бизнеса, а и държавната администрация. Какъв е начинът да се преустанови този процес, дали само застаряването на населението и излизането на хората от активна трудова възраст е причината за демографията в областта или и трудовите възнаграждения в предприятията, независимо от факта, че средната заплата в областта е по-висока от средната в страната.

Григоров заяви, че е имало несъответсвия в това отношение, но не пожела да ги коментира, само посочи, че „различията в заплащането в четирите общини е доста интересно и изнесените пред данни са, меко казано, странни като цитира констатацията, че в община Дряново средната заплата е по-висока от тази в Габрово. Григоров отново подчерта, че в анализа, свързан с изпълнението на Областната стратегия за развитие 2014-2020, отсъстват предложенията как да се преодолеят съществуващите проблеми, особено демографският, макар да е ясно за всички, че Габровска област обезлюдява най-бързо. Но никой не търси какви са причините. Според него е нужно тези проблеми да се анализират община по община и едва след това да се предложат решения. А не да се внасят отчети единствено заради самите отчети, без да се търси възможност за влияние върху преодоляването на негативните процеси.

Според него в Габровска област, във фирмите, които продължават да разкриват работни места има „глад“ за технически кадри, но се оказва, че не сме привлекателни за млади хора. „Освен работната заплата, която не беше анализирана на Заседанието, беше споменато само, че получаваме по-висока от средната за страната, - обясни Николай Григоров. - А за да остане един млад човек да живее в област Габрово пред него стоят три фактори: ниво на работна заплата, възможност за кариерно развитие и наличие на добра социална инфраструктура. Но по време на заседанието бяха изнесени единственно данни, които всички знаят много добре, вместо да има предложения за работещи решения „След като говорим за Областна стратегия, трябва да е ясно, че има проблеми, които се отнасят за група общини.

Ето защо трябва да бъде ясно какви са ни приоритетите. И около тях да се обединим всички - областен управител, народни представители и кметове и всички да бъдем единни, за да се постигнат тези цели. Защото най-сетне трябва да се разбере, че не става дума за нито за партии, нито за политически дивиденти, които биха могли да се извлекат. Става въпрос за приоритетите пред област Габрово“, заключи регионалният председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България Николай Григоров.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни