Невена Петкова свика съвещание за доболничната помощ

Oblastniyat-upravitel-s-direktorite-na-zdravni-zavedeniya-ot-regiona
Областният управител с директорите на здравни заведения от региона

Какво се случва с болничната помощ и какви са перспективите за нейното развитие, по този въпрос дискутираха днес представители от сектор здравеопазване на среща, инициирана от Областния управител Невена Петкова.

Какво се случва с болничната помощ и какви са перспективите за нейното развитие, по този въпрос дискутираха днес представители от сектор здравеопазване на среща, инициирана от Областния управител Невена Петкова. Пред нея емоционално изразиха своите тревоги и виждания директори и управители на лечебни заведения от областта - д-р Нели Севчева- МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, д-р Антония Колева - Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести, д-р Светла Брънекова - МБАЛ „Теодосий Витанов“ в гр.Трявна, д-р Георги Илиев- Детската специализирана белодробна болница „Царица Йоанна“ в гр. Трявна, д-р Цеков - МБАЛ „Стойчо Христов“ гр. Севлиево и директорите на РЗОК и РЗИ – Захари Дошков и д-р Николай Пенчоков.

Участниците в срещата обсъдиха тревожното състояние на здравеопазването и обусловеността му от неустойностеността на клиничните пътеки, които трябва да се актуализират, регулацията през медицинските стандарти и неизплатената от НЗОК надлимитна дейност.

Изказани бяха остри критики относно липсата на идеи и подход за решаване проблемите в здравеопазването. Проблеми, които за всички болнични заведения са сходни и те се обединяват около липсата на кадри и бюджет. „Финансирането ни кара да се самоизяждаме едни – други и всъщност забравяме, че единствено в центъра трябва да стои човекът!“ – коментира д-р Цеков, който счита, че не е нужно противопоставяне на общински, областни и университетска болници, а просто промяна на правилата, както и актуализация на клиничните пътеки. Те са в основата на проблема и деформират мисленето на лекарите, счита и директорът на областната болница д-р Савчева, която е категорична, че съсредоточавайки се върху оцеляването на болниците и най - належалите проблеми – медицински кадри и пари, се изпуска основното – качество на здравеопазването.

Областният управител изрази уважението си към участниците в срещата за всичко, което правят, за да имат жителите на областта ни и не само те достъп до качествени медицински услуги. Невена Петкова сподели, че като дете на родители от тази сфера темата здравеопазване е много близка до нея и увери събеседниците си, че ще направи всичко възможно, за да съдейства идеите и предложенията, които имат да стигнат до съответните институции, защото състоянието на общинските и областните болници е не само здравен, но и социален въпрос.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото