Нели Тодорова: „В хосписа се стараем да създадем по-добро качество на живот на болните“

Водеща! Neli-Todorova
Нели Тодорова
Хосписът е вид лечебно заведение. Хосписът се различава от социалните домове, тук приемането става веднага, приемат се хора в различни състояния. Хосписът не е само за възрастни хора, има и млади с различни заболявания.

Xосписите са с платени услуги, не всеки може да си го позволи. Затова хората се насочват към социалните домове. Какво се случва в габровския хоспис, доволни ли са пациентите, достатъчно ли са средствата за издръжката му, коментира неговият управител Нели Тодорова.

- Колко пациенти имате в хосписа в момента? Къде точно се намира той?
- Хосписът в нашата област е много добро начинание, още повече общините помагат за таксите. Максимумът е 30 пациенти, в момента има чакащи. Има възможност да се увеличат местата. В хосписа работят медицински специалисти, санитари, социален работник, психолог. Хосписът се намира в бившата дряновска болница.
- Какви хора са вашите пациенти?
- В хосписа приемаме хора с различни заболявания - пациенти след инсулт, след инфаркт, след счупвания, наранявания след катастрофи. Тук провеждаме рехабилитация, възстановяване. Нашата помощ търсят хора с шизофрения, с тежък диабет, хора с онкологични заболявание, в терминален етап. Често срещани болести са паркинсон, хронична бъбречна недостатъчност, язви.
- Имате ли достатъчно персонал да се грижи за болните?
- За болните се грижат медицински сестри и фелдшери. Трудно се намират медицински сестри, работата е тежка, но засега са достатъчни. Лекар идва два пъти в седмицата, през останалото време е на разположение. Всеки ден имаме рехабилитатор, социален работник, психолог и санитари.
- Налице ли са всички условия, за да се чувстват комфортно пациентите?
- Добре се чувстват пациентите, но има още какво да се желае за комфорта им. Ще ни се да имаме повече помещения, да имаме само по две легла в стая, там да има санитарен възел. Но такива са ни условията.
- Как става заплащането? Как се формира таксата?
- В таксата влизат медицинските грижи, памперси, превързочни материали, консумативи, медикаменти, храна. Като се прибави цените на тока, водата, наема, таксата е 40 лв. на ден, 1200 - 1240 лв. на месец. Таксата не е увеличавана от 2016 година. Не е малко, но затова пък общините помагат, поемат част от таксата.
- Имате ли достатъчно средства за храна, лекарства и медицински консумативи, откъде се формират средствата, от таксите ли?
- От таксите, нямаме други приходи. Трудно ни е, когато нямаме достатъчно пациенти, съответно падат и приходите. Миналата година имахме доста проблеми, сега нещата вървят по-добре. Храната е кетъринг, 6 лв. за храноден.
- Вероятно някои пациенти страдат, изпитват силни болки, успявате ли да облекчите поне малко техните страдания?
- Да, нали това е целта. Терминално болните са тук, за да им създадем по-добро качество на живот в последните им дни живот. Опитваме се да им създадем комфорт, добро обслужване.
- Не е лека работата ви. Свиква ли се с болката и със смъртта?
- Не, не се свиква. Аз специално много трудно го преживявам. Тъгувам за всеки починал пациент.
- Имаше идея хосписът да се премести в Габрово, какво става с нея?
- Имаше такава идея, но се замълча. Не знам причината. Добре е да сме в помещения без наем, сегашният е доста висок.
- Хосписът поема и новите социални услуги - център за възрастни, които не могат да се самообслужват, и център за хора с деменция. Стартираха ли вече те?
- Очаква се те да стартират в средата на януари. Те са разположени в бившия дом "Майка и дете" в кв. Велчевци. Направен е сериозен ремонт, доставено е нужното оборудване и обзавеждане. Има дори интернет и кабелна телевизия. Много са хубави центровете. Общо 30 легла ще има. Сега се набира персонал и се кандидатства за постъпване в центровете.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни