Нанков не дели тунела под Шипка от пътя Русе-Велико Търново

Топ новина! Nankov-n-dli-tunla-pod--Shipka-ot-patya-Rus-Vliko-Tarnovo
Нанков не дели тунела под Шипка от пътя Русе-Велико Търново
Министър Николай Нанков разглежда строителството на автомагистралата Русе -Велико Търново заедно с изграждането на тунела под връх Шипка. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на подопечното му министерство на регионалното развитие и благоустройството му с дата 14 август т. г.

РУЖА ЛЮБЕНОВА
 Министър Николай Нанков разглежда строителството на автомагистралата Русе -Велико Търново заедно с изграждането на тунела под връх Шипка. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на подопечното му министерство на регионалното развитие и благоустройството му с дата 14 август т. г.
 По време на посещението си във Великотърновско същия ден и откриването на ремонтиран 5-километров участък от пътя между Горна Оряховица и  Арбанаси, министър Нанков е дал пресконференция. „...Северна България има нужда от повече мостове на река  Дунав предвид данните за трафика, предстоящото изграждането на втори мост при Русе на река Дунав и на Автомагистралата Русе – Велико Търново, която трябва да се разглежда заедно с проекта за тунел под Шипка и може да бъде построена с национални средства или по линия на публично-частно партньорство. Есента на тази година ще бъде решаваща в определянето на това на кой от двата варианта за финансиране ще се спрем“, са думите на министър Нанков, цитирани от пресцентъра на МРРБ.
 В тази връзка той е допълнил: „Интересът на две от петте китайски компании, с които подписахме споразумения, е изключително голям. Техни представители посетиха площадките на обхода на Габрово, който се изпълнява в момента, трасето до бъдещия тунел под Шипка. Северна България ще бъде приоритетно разглеждана  за финансиране по линия на бюджетни средства... Параметрите на китайските инвестиции са между няколкостотин милиона евро първоначална инвестиция до милиард и половина евро“, според министър Нанков.
 Ще припомним, че на 6 юли т. г. министър Нанков подписа рамкови споразумения за сътрудничество с пет китайски компании за реализацията на големи инфраструктурни проекти у нас. Те са за сътрудничество при реализацията на тунела под връх Шипка, автомагистрала „Черно море“, автомагистрала Русе - Велико Търново, автомагистрала „Хемус“, скоростния път Видин - Ботевград и др. Фирмите, които проявиха интерес към инвестиция в пътни инфраструктурни проекти в България, са China Communications Construction Co, China Road and Bridge Corporation, CITIC Construction, MIZRAHI REAL ESTATE GROUP inc. съвместно с China Machinery Engineering Corporation, и Quantum Global Solutions съвместно с PowerChina INTERNATIONAL GROUP LIMITED.
 При подписването министър Нанков заяви, че свързаността е основен приоритет за нас, като се има предвид, че през страната ни преминават пет трансевропейски транспортни коридора. Като предимства за България той определи не само стратегическото географско положение с директен достъп от Европа до Близкия Изток и Азия, но и добрите условия за бизнес, стабилността, членството ни в ЕС и др.
 За изпълнение на всяко от тези рамкови споразумения двете страни ще подготвят план за действие с конкретни следващи стъпки. След подписването им предстои да се разработи механизъм за реализация на проектите, който ще бъде в съответствие с националното законодателство и добрите европейски практики.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Строителство

Към началото

Следвай ни